Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vilken är din roligaste Vi5, Svante Lidén?

Publicerad: 14 september 2011, 10:56

I dag fyller Aftonbladets instution Vi5 50 år. En av de som slitit med att fylla spalten längst bak med kända och okända människor är Svante Lidén.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Varför Frank Zappa?

Bara ett infall. Hur som helst. Jag pratade med hans press-nisse som bad mig ringa någon i London som jag ringde men trodde inte det skulle bli något av med det. Så jag åkte ut på ett annat jobb, det var Torbjörn Fälldin som hade gått i pension men glömt bort det så han skulle åka till Grönland på något uppdrag.

Men när vi kom tillbaka ringde pressnissen och frågade om det fortfarande var aktuellt att prata med Frank. Jag sa givetvis ja och fick prata med Frank Zappa, han svarade på frågan och babblade sedan på i 45 minuter.

Någon annan?

En annan som kanske är den absolut bästa är den jag gjorde med Vasilij Besedin, befälhavaren på U137, som jag frågade om det behövs körkort på sjön och fick svaret: Absolut. Hemma har vi det redan. Köra båt är svårare än man tror. Fråga mig, jag vet.

Har det aldrig varit jobbigt?

Egentligen inte. Det har varit lite bökigt ibland när de som jobbat dag glömt bort det och man mitt i natten ska hitta fyra vanliga människor och en kändis. Då kan det vara lite surt, att ringa en kändis klockan två på natten och fråga om han eller hon är rädd för istappar kan ju vara lite jobbigt. Men vi har aldrig missat en Vi5.

Har ni en lista på snälla kändisar som ställer upp i sådana lägen?

Någon lista har vi inte. Men erfarenheten har ju lärt oss vilka vi kan ringa. Sedan finns det andra knep också. Ringa folk på andra kontinenter till exempel. Bengt Danielsson, han som var med på Kon-Tiki, bodde ju i Franska Polynesien, så om vi ringde honom 3 på natten var klockan 3 på eftermiddagen där.

Jag har hört att det var en sport att göra Vi5 så snabbt som möjligt när ni höll till på Globen?

Det kan jag inte bekräfta. Men däremot var det tidigare en sport att ha alla fyra vanliga människorna samt kändisen på samma filmrulle. Och det brukade gå. I regel görs Vi5 på centralen, där är det alltid någon kändis. Och så får vi en bra geografisk spridning på de som svarar också.

Hur fungerar det, måste alla göra Vi5?

Visst, det går runt mellan avdelningarna. Ledaren, Sport, Nöje Ingen slipper undan. Men det är klart att kanske får en ny vikarie göra det oftare än kollegorna.

Hur länge ska du hålla på och göra Vi5?

Jag gjorde min första 1981, det var det första jag gjorde som reporter, och jag kan ge mig fan på att det blir det sista jag gör som reporter här också.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev