Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vild strejk – Berlingske och B.T. kom inte ut

Publicerad: 17 April 2007, 06:15

I morse kom varken Berlingske Tidende eller B.T. ut till sina läsare. Orsaken är att journalistern på de båda tidningarna i går lade ned arbetet som en protest mot den sparplan, som innebär att 350 tjänster ska bort på Det Berlingske Officin nu under våren.


Journalisterna på de strejkdrabbade tidningarna i Köpenhamn håller möten under dagen för att ta ställning till om de ska återuppta arbetet. På Berlingske Tidende är mötet just avslutat och journalisterna har bestämt sig för att gå tillbaka till arbetet. På B.T. ligger arbetet fortfarande nere. Journalisterna håller möte på den tidningen senare idag.

I den sparplan som koncernchef Lasse Bolander i går lade fram för de anställda framgår det att 350 tjänster ska bort under de närmaste månaderna, reduceringen motsvarar 13 procent av koncernens anställda. Administrationen, som omfattar både IT och HR, bantas hårdast: 105 tjänster ska bort där. Produktion och distribution skärs ned med 98 tjänster, medan redaktionerna minskas med 87. Försäljnings- och marknadsavdelningen tappar 60 anställda.

Dessutom läggs Det Berlingske Officin ned och funktionerna där flyttas över till de enskilda verksamheterna i mediakoncernen. Det Berlingske Officin ägs idag av brittiska Mecom, där David Montgomery är toppchef.

Samtidigt som medarbetarna i koncernen informerades om sparplanen fick journalisterna veta att deras material ska kunna användas tvärs över hela koncernen. Koncernchefen menar att alla medier i den berlingska familjen ska kunna dra nytta av varandras material och därmed utnyttja resurserna bättre. En ‘virtuell nyhetsbyrå på tvärs av koncernen, är Lasse Bolanders mål.

Journalisterna är starkt kritiska till den framlagda sparplanen, som drabbar många av tidningar inom koncernen, bl a Berlingske Tidende, B.T., Århus Stiftstidende och Weekendavisen.

– Nedskärningarna kommer att gå ut över kvaliteten på tidningarna. Journalistik är inte något man bara köper på ett lager, säger Jesper Termansen, som är journalisternas klubbordförande på Berlingske Tidende.

På konkurrenten Jyllands-Posten rustar man sig nu för att möta nya utmaningar på mediafronten. Igår meddelade tidningens ledning att en tredjedel av journalisterna under de kommande tre åren ska flyttas över till digitala medier. Det betyder att 33 av Jyllands-Posten 110 skrivande journalister ska vänja sig vid att skriva till nättidningen i stället för den tryckta tidningen.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.