Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Viktigt att få med klassperspektivet

När polariseringen ökar är det viktigt att den offentliga arenan ger plats åt alla. Därför är frågorna som Katalys rapport lyfter viktiga, men metoden väcker lika många frågor som den ger svar, skriver SVT strategichef Jimmy Ahlstrand i en replik.

Publicerad: 13 Februari 2018, 06:44

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Jimmy Ahlstrand, strategichef. Foto: Johan Paulin/SVT


Ämnen i artikeln:

SVT

I går släppte Katalys (ett institut för facklig idéutveckling) rapporten Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier. Rapporten behandlar hur arbetarklassen skildras i svensk television – inte minst i SVT. Hur vi beskriver Sverige, och vilka vi låter komma tals är onekligen viktiga frågor som diskuteras dagligen på SVT. Vi arbetar med Sverigespegling ur en rad dimensioner: social tillhörighet är en av dem men också till exempel stad – land, etnicitet, kön, sexuell läggning och funktionsvariation.

I ett allt mer polariserat land är det viktigt att den offentliga arena som våra tv-kanaler och webbtjänster utgör är en arena för alla, där man kan mötas och föra ett gemensamt samtal. Här försöker vi även skapa mer möjligheter för journalistiskt deltagande som bjuder in alla i Sverige. Ett exempel är #dinröst-satsningen där svenska folket bidrar i olika samhällsfrågor utifrån sina egna perspektiv, nu senast om vården, som på ett eller annat sätt berör oss alla.

Frågorna som Katalys väcker är därför viktiga. Metoden väcker dock lika många frågor som den ger svar. Med metoden ”räkna huvuden” landar man i att det är bättre att göra program som med förakt skildrar människor av arbetarklassbakgrund, än att till exempel ställa en regering till svars för ökade löneskillnader eller arbetssituationen för undersköterskor i vården. Den analysen är problematisk.

Som författarna visar i rapporten skiljer sig dessutom representationen i olika programgenrer. SVT har betydligt mer av nyheter än de andra programkanalerna, som är dokusåpatäta, vilket är en genre där arbetarklassen enligt rapporten syns mer. SVT2 visar mycket av det författarna klassar som maktelit av förklarliga skäl när vi sänder SVT Forum från riksdagen många timmar per dag. Den typen av skillnader behöver man ta hänsyn till.

Man behöver över lag större insyn i metoden för att kunna bedöma dess relevans – är det säkert att till exempel poliser har ett så stort inflytande över sin egen arbetssituation att de per definition ska ses som en del av de övre klasserna? Man behöver diskutera vad ett begrepp som arbetarklass eller medelklass rymmer i dag. Eftersom författarna valt att inte inkludera sitt kodschema i rapporten, har vi svårt att bedöma relevansen eller vetenskapligheten i modellen. Detta är särskilt viktigt eftersom det finns en uttalad politisk agenda med rapporten.

Det som är positivt med rapporten är att den sätter sökarljuset på en fråga som inte så ofta diskuteras. Och klassperspektivet är ytterligare ett viktigt perspektiv. Vi vill få fler personer och åsikter att komma till tals i våra program. Det är något vi kontinuerligt arbetar med, men inte minst viktigt är det inför valet. Vi vill att alla ska känna att de ämnen vi tar upp är viktiga och relevanta för dem, oavsett var i Sverige man bor eller vilken bakgrund man har.

Jimmy Ahlstrand,

Strategichef SVT

Linnéa Kihlström

Läs också

SVT missar arbetarklassen

Rapporten ”Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier” är utgiven av tankesmedjan Katalys och publicerades i går på Katalys sajt.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.