Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vikariebrist på många lokalredaktioner

Publicerad: 12 juli 2018, 09:36

Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning. Foto: Niklas Holm

På flera håll i landet har lokalredaktionerna haft problem att hitta sommarvikarier. I vissa fall kommer det att leda till att man tvingas gå ned i bemanning under sommaren. Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman ser en risk för stress och långtidssjukskrivningar.


Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

De senaste åren har flera journalistutbildningar antingen pausats eller lagts ned. Samtidigt har dock flera lokalredaktioner, runt om i Sverige, haft problem med att hitta vikarier. Och pusslandet inför årets semestrar har varit svårare än på länge, enligt flera lokaltidningar. Samtliga som Medievärlden varit i kontakt med bekräftar att de påverkas av vikariebristen.

Pasi Hiirikoski, administrativ redaktionschef på Mittmedia i Västmanland/Stockholm, berättar att de in i det sista fått slita för att få in det antal vikarier de behöver sommaren 2018.

– I april var läget alarmerande, främst för titlarna i Västmanland där det fanns förvånande få sökande. Några extra rekryteringskampanjer i maj löste dock till slut situationen.

Det här har gjort att sommarrekryteringsprocessen för Mittmedias titlar i Västmanland och Stockholm har blivit allt längre.

– Det handlar allt mindre om urval i rekryteringsprocessen och allt mer om att försöka hitta det antal vikarier som faktiskt krävs, berättar Pasi Hiirikoski.

Konsekvensen blir att den sammanlagda kompetens- och erfarenhetsbasen hos sommarvikarierna blir lägre eftersom urvalet blivit mindre.

– Vilket innebär att det sammanlagda utbildningsbehovet blir större för våra sommarvikarier. Sommarrekryteringsprocessen via Mittmedia Kompetens AB blir också allt mer tidskrävande.

En metod för att hantera problemet har varit att försöka optimera utbildningsbiten för sommarvikarierna genom sommarvikarieträffar, tydligt uttalade handledare, introdagar samt olika varianter av manualer med allt från rutiner till arbetsdetaljer.

– Själva rekryteringsprocessen inleds numera supertidigt i månadsskiftet december/januari innan aktuell sommar, där avstämningar sedan sker regelbundet med Mittmedia Kompetens AB som aktiverar ”extra” rekryteringskampanjer på orter/redaktioner där vi ser att rekryteringen går trögt, säger Pasi Hiirikoski.

Även på Katrineholms-Kuriren har man märkt av vikariebristen. Där har det dock löst sig efter lite pusslande, berättar chefredaktören Marie Hillblom.

– Vi har aktivt uppmanat praktikanter att komma och jobba och bett om tips på människor att fråga/erbjuda sommarvikariat. Vi har även letat en del utanför branschen. Några medarbetare har fått skjuta lite på någon semestervecka.

Enligt henne har tidningen i princip inte tagit emot några spontanansökningar – och samtidigt ger annonserna få ansökningar.

Svårt att hitta vikarier har det varit även för Eskilstuna-Kuriren. Speciellt vikarier med erfarenhet.

– Det innebär att vi får chansa eller gå kort vilket drabbar alla på redaktionen med risk för stress och långtidssjukskrivningar, säger chefredaktören Eva Burman.

Hur har ni försökt lösa det?

– Vi har egentligen ingen lösning. Vi får knappt ansökningar till fasta tjänster.

Norrans chefredaktör Marcus Melinder upplever också att det blir svårare och svårare att hitta vikarier:

– Det har med åren blivit allt färre ansökningar om sommarvikariat. På så sätt har vi märkt att det inte riktigt går att ”välja och vraka” på samma sätt som det möjligen har gått att göra tidigare.

Vad får det för konsekvenser för er?

– Vi har fått ta in vikarier som inte är färdigutbildade och som fortfarande går i skola. Det får konsekvenser för hur snabbt de kommer in i jobbet.

På Norran har man försökt lösa det på olika sätt:

– Det kan exempelvis handla om att vi går ner på lägre bemanning och att en vikarie får ta fler än en arbetsuppgift. Exempelvis jobba halva tiden som reporter och halva tiden som redaktör, säger Marcus Melinder.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.