lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Vi vill vara delaktiga i utvecklingsarbetet”

Publicerad: 13 november 2012, 06:55

Vi vill vara delaktiga i utvecklingsarbetet. Det handlar om vår framtid lika mycket. Det säger Jonas Nordling, ordförande för SJF.

Ämnen i artikeln:

SJF

Journalisternas fackklubbar ska vara parter i mediehusens utvecklingsarbete. Det är lika naturligt som klubbarna informeras och involveras när det ska ske effektiviseringar och uppsägningar. Det menar SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Och arbetsgivarsidan har uppenbart brist på svar när det gäller vad som måste göras.

Deras sätt att hantera problemen är i regel uppsägningar menar Jonas Nordling. Vilket är både dystopiskt och defaitistiskt.

Den ständigt pågående centraliseringen ställer också till det. Journalistförbundet jobbar mycket på klubb nivå, men mycket av utvecklingsarbetet pågår en nivå ovanför de enskilda företagen, på koncernnivå.

Därför håller mycket av det fackliga arbetet att förändras. På Promedia och NTM finns redan koncern-klubbar. På Mittmedia ska en sådan snart bildas. Där ser Jonas Nordling också något positivt, satsningen på databas- och grävjournalistik som precis har inletts.

Det råder ingen tvekan allt som medför att mediepluralismen minskar tycker vi är fel. Men när det nu ser ut som det gör ska vi göra det bästa av det.

Den framtidskonferens som SJF arrangerade i går var också avstamp för årets avtalsrörelse.

Hur den kommer att gå vill inte Jonas Nordling sia om. Men han gläds åt signaler från arbetsgivarsidan om att de nu jobbar för att det verkligen bara är ett journalistavtal det ska handla om.

Och det är ingen idé för arbetsgivarsidan paralleller med vissa krisande flygbolag och mena att lönesänkningar kan vara aktuella:

Vi pratar inte alls om något SAS-läge här. Bortsett från några få enskilda företag. Här handlar det om vikande positiva resultat. Det går inte jämföra situationerna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev