Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Vi vill ge folk en anständig tidning”

Publicerad: 10 Mars 2011, 09:00

I helgen delas första numret av gratistidningen Norra Sidan ut i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Tanken är att läsarna i hög grad ska bidra till tidningens innehåll.


Klockan 11 på torsdagen skickades det första numret av Norra Sidan till tryckeriet. Tidningen, som har en upplaga på 35 000 exemplar, kommer att delas ut varannan vecka och har medborgarjournalistiken som utgångspunkt.

Enligt Rouzbeh Djalaie finns det idag två typer av tidningar i Stockholm. De hårt mallade lokaltidningarna med sin, enligt Djalaie, slentrianmässiga brottsrapportering helt utan sammanhang eller lösningar, och de stora drakarna som bara rapporterar om förorten vid kravaller och oroligheter.

Det finns en bild av förorten som farlig och full av utsatta människor. Risken är att människor börjar tro på det. Vi vill helt enkelt ge människor en anständig tidning där vi utgår från deras problemformuleringar och låter våra läsare vara med och hitta lösningar, berättar Rouzbeh Djalaie.

Redaktionen består av två och en halv tjänst samt ett par ungdomar med timanställning. Vissa nummer kommer att göras med en så kallad öppen redaktion där läsarna kan delta direkt i nyhetsarbetet.

Vi ska göra tidningen tillsammans med våra läsare, fungera som ett brett debattforum och inta en starkt demokratisk roll, säger Djalaie.

Redan på torsdagseftermiddagen kommer tidningen att delas ut på gator och torg av skolungdomar i utgivningsområdet.

Det är tidningsföretaget Norra MedborgarPress i Sthlm AB som tillsammans med Direktpress står bakom satsningen. För fem år sedan startade företaget Södra Sidan – en lokaltidning för Stockholms sydvästra delar.

DirektPress omfattar 15 lokala gratistidningar från Göteborg till Sundsvall. I Stockholms innerstad ger man ut Östermalmsnytt, Södermalmsnytt, Vi i Vasastan och Vårt Kungsholmen.

Direktpress köper in sig i Norra och Södra Sidan

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.