Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Vi vet att vi gör en väldigt bra tidning”

Publicerad: 26 Maj 2011, 06:18

Det händer som bekant mycket på Sydsvenskan just nu och spekulationerna kring tidningens framtid har varit många. Men Sydsvenskans klubbordförande Karl G Jönsson känner ingen direkt oro.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

För drygt en vecka sedan lämnade Johan Ståhl vd-stolen på Sydsvenskan och ersattes av IDG:s vd Lars Dahmén. I samband med vd-skiftet kritiserades Ståhl av både Jonas Bonnier och Sydsvenskans tillträdande styrelseordförande Gunilla Herlitz för att inte ha levt upp till de förväntade kraven på lönsamhet. Ståhl kontrade med att Herlitz och Bonnier försöker svartmåla situationen.

Även när det gäller Sydsvenskans framtid som tidning har diskussionsvågorna gått höga. I går sa Skånskans vd Thomas Grahl att han tror att Sydsvenskans kan bli en sydlig edition av DN och när det på torsdagsmorgonen stod klart att DN:s personalchef Magnus Janson lånas ut till Sydsvenskan fick diskussionen ny fart. Detta eftersom Janson är känd för sin förmåga att rationalisera bland medarbetare på större redaktioner.

Men på Sydsvenskans redaktion råder ett generellt lugn, säger fackklubbens ordförande Karl G Jönsson. Enligt honom är Sydsvenskan en tidning med gott självförtroende och med vana att gång på gång anpassa sig till nya omständigheter.

Visst är det ett nytt läge. Sydsvenskan har tillhört Bonnier länge men nu står det klart att de tar ett nytt, starkt grepp om tidningen. Vi måste vara beredda på allt. Men samtidigt har Sydsvenskan gång på gång anpassat sig till nya omständigheter och klarat av det på ett helt annat sätt än många Bonniertidningar i Stockholm, säger Karl G Jönsson.

Jönsson medger dock att Sydsvenskan inte på något sätt är skyddade. Under ett informationsmöte här om dagen med nya vd:n Lars Dahmén stod det mer än klart att lönsamheten är prio ett.

Jag fick ett gott intryck av Dahmén men det går inte att springa ifrån det faktum att vi måste leverera. Som jag har förstått det har vi problem med att leverera på intäktssidan. Men det tror jag inte vi får fram genom att skära på personalsidan.

Nu lånas Magnus Janson, DN:s personalchef ut till Sydsvenskan. Han är känd för att vara bra på att rationalisera bort personal. Hur ser du på det?

Det har vi inte hunnit ta ställning till. Vi måste vara öppna inför den situation som uppstår.

Vissa är rädda att Sydsvenskan ska bli en edition av DN. Vad tror du om det?

Jag tror alla i branschen vet hur viktigt det lokala är och hur viktig den lokala förankringen är. Det är orealistiskt att man skulle göra Sydsvenskan i Stockholm eller DN i Malmö. Små bitar kan vara universella men det mesta kräver lokal närvaro.

Karl G Jönsson säger att han inte upplevt någon större oro bland personalen på Sydsvenskan. Ett skäl till det är att Sydsvenskan är en tidning med gott självförtroende.

Vi vet att vi gör en väldigt bra tidning. Det är vi som får de stora utmärkelserna och uppmärksamheten. Bonnier vet vad en bra tidning är och jag ser inte att det finns någon större anledning till oro i nuläget.

Johan Ståhl slår tillbaka mot Bonnier och Herlitz 

Thomas Grahl om Sydsvenskans framtid

Bonnier skickar Magnus Janson till Sydsvenskan

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.