Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vi skiljs inte som ovänner

Publicerad: 11 september 2012, 06:36

Jag kan inte med trovärdighet övertyga folk om att det här samarbetet är det bästa för Dagbladet. Det säger tidningens avgående chefredaktör Åke Härdfeldt.

Ämnen i artikeln:

DagbladetMittmedia

I 13 år har Åke Härdfeldt sagt till sin personal att det går göra en bra tidning fast man är en underdog. Det går att slå jätten Sundsvalls Tidning fast man är mindre.

Därför kände han att för sin egen trovärdighets skull måste han avgå när beskedet kom att tidningen ska spara tio miljoner kronor och att det är maximalt samarbete med konkurrenten som gäller.

Det var inget lätt beslut. Under hela sommaren har han funderat. Men till slut kom han fram till att det här sparpaketet passerat gränsen för vad han kan ställa upp på.

Var det inte bäst för tidningen om du som kan både den och marknaden genomför de här åtgärderna?

Så ser inte jag det. Det bästa är nog om friska ögon ser på det här. Det handlar om att genomföra en helt ny modell. Jag är nog för låst i det gamla.

Att sparpaketets konsekvenser ska drabba redaktionen i så stor utsträckning tycker han är lite orättvist. För orsakerna till de senaste årens minusresultat finns på fler ställen.

En orsak är samarbetet med Sundsvalls Tidning och övriga tidningar i Mittmedia-koncernen när det gäller it, annonsproduktion och kundtjänst.

För oss, som är så små, och hade så lite folk på de avdelningarna innan har det inneburit att det blivit tre miljoner dyrare, säger Åke Härdfeldt.

En annan orsak är att annonssäljet som nu sker tillsammans med ST inte fungerat fullt ut:

2008, 2009 och 2010 hade vi omkring 30 miljoner i annonsintäkter. 2012 kommer det att bli ungefär 22 miljoner. Visst har det blivit sämre tider. Men inte någon annanstans har konjunkturerna inneburit ett tapp på över 25 procent.

Så jag önskar att ledningen tittat mer på de problemen också, säger Åke Härdfeldt.

Han lämnar tidningen vid månadsskiftet efter sammanlagt 26 år på tidningen. Vad han ska göra sedan har han ingen aning om:

Jag har valt att inte fundera på det. Jag ska göra klart det här, sedan får jag ta ställning till vad det blir sedan.

Om du erbjuds ett nytt jobb i Mittmedia, tar du det?

Det handlar helt och hållet om uppgiften. För jag uppfattar det inte alls så att vi skiljs som ovänner.

Stort sparpaket på Dagbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev