Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Vi måste skapa en ny företagskultur”

Publicerad: 31 Januari 2011, 09:45

20 tjänster hotas när samarbetet mellan VK och VF intensifieras. VK:s vd Sture Bergman menar att åtgärderna är nödvändiga för att tidningarna ska kunna utvecklas i takt med tiden.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens FolkbladVästerbottens-Kuriren

Styrelsen fattade i fredags ett inriktningsbeslut där tanken är att vi ska satsa mellan 100 och 150 miljoner kronor på multimedial utveckling under 10 år. Det innebär att vi avsätter fem procent av vår omsättning per år för att genomföra det här, säger Sture Bergman när Medievärlden når honom på måndagsförmiddagen.

Att VK och VF närmar sig varandra är i sig ingen nyhet. Fram till i fredags har man dock pratat mer om redaktionell samordning än om regelrätt samarbete. Att man byter fot beror på att man vill få koncernen att fungera så effektivt som möjligt.

Enligt Sture Bergman krävs en genomgripande förändring och utveckling av både VK och VF. Så länge som VK funnits, i drygt 100 år, har man agerat på en stabil marknad med få förändringar. Men nu har utvecklingen hunnit ikapp mediebranschen. Förändringarna kommer slag i slag och osäkerheten är hög.

Vi måste lära oss att förhålla oss till detta. Det kommer att ta tid och vi måste börja så fort vi kan. Vi har tidigare bundit vår strategiska- och finansiella struktur och vårt humankapital i print. Det fungerar inte längre, säger Sture Bergman.

Vi måste skapa en kulturell förflyttning. En företagskultur där entreprenörsanda och innovation är ledord.

Kan du säga något konkret om hur satsningen ska se ut?

Det är en palett av åtgärder vi måste vidta men det är svårt att ge en överblick i dagsläget.

VK.se har slagit flera besöksrekord den senaste tiden. Ger det er självförtroende i jobbet med att utveckla de nya digitala medierna?

Ja, absolut. Vk.se är en bra plattform med erfarenhet av att bedriva utveckling. Det finns en bra grundkompetens.

Beskedet om att 20 tjänster kan komma att försvinna från de båda tidningarna har givetvis skapat oro bland medarbetarna. Monica G-Engström är klubbordförande på VK och hon understryker att det inte är helt klart hur många som kommer att få gå.

Vi vet hur stor summa pengar ledningen vill spara. Hur många tjänster det innebär går inte att säga säkert än.

Hur kommer man att lösa övertaligheten? Genom frivilliga avgångar eller Las?

Det är inte klart men det finns en summa pengar avsatt för att lösa övertaligheten. Ingen vill ju komma och vifta med en laslista.

Under de närmaste dagarna kommer klubben att lyssna och prata med sina medlemmar. Sedan ska man lägga upp en plan för hur man ska agera. Monica G-Engström betonar att facket i grund och botten är positiva till den nya satsningen på multimedia men att man i nuläget bara ser besparingarna. Vad satsningarna ska innebära rent konkret är ännu höljt i dunkel, menar hon.

Trots att båda tidningarna nu drabbas av nedskärningar så kommer det att bli aktuellt med nyrekryteringar, säger Sture Bergman.

Det kapital som samarbetet kommer att frigöra kommer att användas för att anställa ny kompetens, köpa expertishjälp och investera i ny teknik.

Samarbetet mellan VK och VF kommer att inledas under våren. Först ut är tidningarnas sport-, foto- och nyhetsredaktioner samt redigeringen. I slutet av augusti flyttar man in i gemensamma lokaler.

”Maximal redaktionell samordning” för VK och VF

VK och VF knyts tätare samman

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.