Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Vi måste återupprätta respekten för journalistiken”

Publicerad: 8 oktober 2018, 10:10

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Pressfriheten försämras på flera håll i världen och i Europa går den negativa utveckligen snabbast. "Att vi inte längre är det föredöme vi en gång varit är smärtsamt", säger Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Den senaste veckan har Medievärlden rapporterat om två misstänkta mord på journalister. Det ena gäller den försvunna saudiska journalisten Jamal Khashoggi, som enligt turkiska myndighetskällor uppges ha mördats på det saudiarabiska konsulatet i Istanbul. Det andra misstänkta mordet är på den undersökande bulgariska tv-journalisten Viktoria Marinova som i helgen hittades brutalt dödad i en park.

Omständigheterna kring de två fallen är fortfarande oklara. Jonathan Lundqvist, ordförande för i Reportrar utan gränser, därför är försiktig när han uttalar sig:

– I nuläget vet vi inte så mycket om de här två händelserna utan det måste naturligtvis utredas. Men i mer allmänna termer kan man konstatera att respekten för journalistik i många länder är minst sagt bristfällig.

Och den negativa utvecklingen för pressfriheten i Europa oroar Jonathan Lundqvist. Sett till Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex är Europa den region i världen som sjunker snabbast.

– Europa ligger visserligen högt totalt sett men samtidigt är det här försämringen går snabbast, säger han och fortsätter:

– Det är synd. Europa brukade vara världsledande i pressfrihet, men nu ser vi en negativ trend även här. Att vi inte längre är det föredöme vi en gång varit är smärtsamt.

Han framhåller att de ökade attackerna mot journalister kan få långtgående konsekvenser.

– Först och främst är det förstås tragiskt för den enskilda journalisten och familjen, men problemet är också den självcensur det skapar hos kollegor, säger Jonathan Lundqvist och fortsätter:

– Risken är att journalister börjar tänka till både en och två gånger innan de tar sig an den här sortens granskningar. Och det är ju också det som är motivet med den här sortens attacker.

Vad skulle behöva göras för att stärka pressfriheten i Europa?

– Den är en svår fråga. Det korta svaret är att vi måste återupprätta respekten för journalistiken. Men det är ett mål inte ett medel. Vilka medel vi ska ta till vet vi inte. Klart är i alla fall att vi de som finns inom ramarna för våra fria samhällen.

För att ta bort incitamentet för de som attackerar journalister har Reportrar utan gränser skapat projektet Forbidden Stories.

– Det ska vara tydligt att historien inte tystnar när en journalist blir mördad innan publicering. Den kritiska punkten är ofta tiden mellan att personen som är föremål för granskningen får kännedom om den fram till att avslöjandet går i tryck. Därför bygger vi system som gör att andra kan ta vid där en granskad journalist tvingats sluta för att det hänt något. På så sätt hoppas vi minska attackerna.

– Men återigen; hela samhället måste ta ansvar för den här utvecklingen. Varje individ behöver lära sig att uppskatta och förstå betydelsen av fri journalistik, avslutar Jonathan Lundqvist.

Läs också

Grävande bulgarisk journalist brutalt mördad (2018-10-08)

Saudisk journalist misstänks ha mördats (2018-10-08)

Saudisk journalist borta efter konsulatbesök (2018-10-05)

Situationen värre än någonsin för pressfriheten (2018-04-25)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev