Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Vi kommer att överklaga”

Publicerad: 25 Maj 2010, 08:50

Norra Skånes tidigare ansvarige utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk dömdes på tisdagen av hovrätten i Malmö för brott mot tystnadsplikten. Hovrätten går därmed emot tingsrätten som tidigare friat Karlsson-Bernfalk.


Hovrätten säger att tidningen genom att publicera Nationaldemokraternas förre partiledares (Nils-Eric Hennix) namn avslöjat honom som uppgiftslämnare och därmed brutit mot tystnadsplikten.

– Domen är så pass oklar att vi kommer att överklaga, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk till Medievärlden.

– Jag har hela tiden varit inställd på att detta ska vandra genom rättsinstanserna. Anonymitetsskyddet är relativt oprövat och vi vill att Högsta Domstolen ska pröva det här.

Hovrätten säger bland annat i sin dom att nyhetsläget, vilket Bernfalk hävdat, inte medförde att meddelarskyddet var satt ur spel.

Bara det faktum att en person med Nils-Eric Hennix bakgrund bodde i Hässleholm  var en nyhet i sig, hävdade Bernfalk.

Bakgrunden är en rad artiklar om ett medborgargarde i Hässleholm Norra Skåne skrev om våren 2008. Nils-Erik Hennix var i de inledande artiklarna anonym talesman för nybildat medborgargardet. En anonymitet som tidningen, enligt Hennix, lovat honom.

Men när tidningen fick reda på Hennix förflutna som partiledare för Nationaldemokraterna och att han via en blogg spred högerextrema åsikter publicerades en artikel med rubriken Högerextrem nationalist bakom medborgargarde. I artikeln namngavs Hennix något som tidningens reporter också meddelade honom i förväg.

Det är just detta som hovrätten tar fasta på genom att namnge Hennix i den senare artikeln avslöjar man honom som källa till de tidigare artiklarna.

Mimmi Karlsson-Bernfalk har röjt Nils-Eric Hennix som uppgiftslämnare, trots att han omfattades av meddelarskyddet

Hennix anmälde tidningen och Justitiekanslern, JK,  fann anledning att åtala för brott mot tystnadsplikten i tryckfrihetsförordningen: tidningen hade röjt en källa.

Hennix krävde 250 000 kronor i skadestånd men tingsrätten i Hässleholm friade Bernfalk och ogillade skadeståndskravet. Rätten menade bland annat att Hennix som person blivit en nyhet sedan det blivit känt vem han var. JK valde att överklaga tingsrättsdomen till hovrätten.

I hovrätten var huvudfrågan ännu en gång om en tidning får bryta ett löfte om anonymitet. Vice chefsåklagare Bo Birgesson, som förde JK:s talan, ansåg att Mimmi Karlsson-Bernfalk uppsåtligen brutit mot tystnadsplikten och yrkade på böter.

Tidningens advokat Peter Danowsky ansåg tingsrättens dom riktig bland annat för att man följt instruktionen i tryckfrihetsförordningen.

Där står bl a att uppmärksamhet alltid ska fästas mer på ämnets och tankens än på uttryckets lagstridighet och på syftet än på framställningssättet samt att i tvivelsmål hellre fria än fälla.

En uppfattning som hovrätten alltså inte delar. Mimmi Karlsson-Bernfalk döms till dagsböter. Däremot ogillar hovrätten Hennix krav på 250 000 kronor i skadestånd.

Det finns inget stöd för att röjandet av Hennix som talesman för medborgargardet varit allvarligt kränkande.

Mimmi Karlsson Bernfalk är i dag redaktionschef för Skånska Dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning.

Mimmi Karlsson-Bernfalk döms för namnpublicering
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.