tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vi är inte skitstövlar för att vi plusmärker nyheter

Vi är tydligen svin och omänskliga skitstövlar när vi tar betalt för lokal journalistik. Helena Nyman, chefredaktör på Arbetarbladet har fått hård kritik efter helgens bevakning av en stor brand som gjorde flera familjer hemlösa.

Publicerad: 8 maj 2017, 05:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Helena Nyman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetarbladet.


Ämnen i artikeln:

betalväggArbetarbladet

Det blev en livlig debatt på Facebook under lördagen när Arbetarbladet rapporterade om storbranden i Vallhov, där många familjer så tragiskt förlorade sina hem.

Anledningen till kommentarerna var att ett antal artiklar på sajten var Plus-material som endast går att läsa för den som är kund.

I stort sett allt i den akuta händelserapporteringen är öppet för vem som helst att ta del av på sajten. Vi gjorde snabbt en livesändning på fredagskvällen och lade ut text och bilder med relevant innehåll. På lördagsförmiddagen gjorde vi ännu en livesändning och lade ut text och bilder helt öppet

Senare under lördagen, när det akuta läget var över, följde vi upp med bland annat människor som drabbats eller människor som vill hjälpa familjerna som förlorat allt. Engagemanget från Sandvikenborna var verkligen stort!

Det var i samband med de här Plus-artiklarna som debatten drog igång i Facebook-flödet.
En av de första att kritisera var Hofors före detta kommunalråd, numera regionrådet Marie-Louise Dangardt; ”Det känns väldigt fel att AB har plustjänst på artikeln i en sådan här situation”. Hon är politiker och förväntas känna till de svenska dagstidningarnas utmaning med färre som prenumererar på papperstidningen och en utbredd uppfattning att journalistik som publiceras digitalt ska vara gratis. Hennes uppfattning är tydligen att journalisternas arbete inte är något man ska betala för.
Efter henne stämde många andra in i kritiken. Här ett litet axplock:

”Ohjälpsamt AB! Kommer aldrig att prenumerera på er tidning efter detta era småaktiga penning giriga omänskliga skitstövlar! Fy”
”Vilka djävla svin ni är som utnyttjar en situation som denna för att locka och skaffa pluskunder. Bara ett djävla tänk på pengar i alla situationer…Idioter”

Genomgående tema i kommentarerna är att vi tjänar pengar på andras olycka. Den här branden är en oerhörd tragedi för alla inblandade. Alla tillhörigheter, alla minnen är för alltid borta.

Och, ja, en del av det media bevakar är någons olycka. Människor som är drabbade på ett eller annat sätt. Livet är fyllt av dramatiska händelser och vi förmedlar dem. Det är vårt jobb. Hade det inte funnits ett intresse att läsa den här typen av texter hade vi antagligen inte skrivit dem heller. Men vi vet att våra läsare letar information när det händer något som ligger en nära.

Lokal unik journalistik som du inte får någon annanstans tar vi numera betalt för. I papperet har vi alltid gjort det. Nu gör vi det också digitalt. Det är samma journalister som gör jobbet – oavsett publiceringskanal.

Men i Facebook-flödet finns det också många som försvarar vår affärsstrategi.
”Men jisses vad folk tycker man ska få allt grats!!?? betala som vi andra gör och sluta gnäll!!”

I en annan kommentar hänvisar någon till Sveriges Radio P4 Gävleborg om man vill läsa nyheter på nätet. Och visst, där är precis allt öppet. Det är det på SVTs hemsidor också. Anledningen är att de är Public Service-bolag som har all sin finansiering säkrad med licenspengarna. De är inte beroende av intäkter från vare sig läsare eller annonsörer.

Men de är inte lika lokala heller. Det antal reportrar som Sveriges Radio och Sveriges Television har tillsammans i länet är långt många färre än det antal journalister som jobbar på Mittmedias tidningar i Gävleborg.

Det är den strävan vi har, det är det vi jobbar för varje dag. Att fortsätta vara leverantören av lokala nyheter och annonser och därmed betydelsefulla i samhället. Att det vi gör är viktigt visar inte minst den här debatten. Vi erbjuder något människor vill ha, men vissa inte beredda att betala för.

Helena Nyman, chefredaktör Arbetarbladet

Texten är också publicerad på Arbetarbladet

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

betalväggArbetarbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev