Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VG ger Trump Hitler-mustasch på ettan

Publicerad: 17 augusti 2017, 10:10

VG:s etta 17/8-2017

Norska VG har placerat texten på dagens första sida om Trump så att det ser ut som att den amerikanska presidenten bär en Hitler-mustasch. Men greppet är inte nytt.


Printutgåvan av dagens VG i Norge består av en stor bild på USA:s president Donald Trumps näsa och mun. Ovanför läppen har tidningen lagt in texten: ”Denne kjeften splitter USA”. Textens placering får det att se ut som att presidenten bär den tandborstmustasch som blivit starkt förknippad med Adolf Hitler.

För norska NRK berättar VG-redaktören Gard Steiro att bakgrunden är den långa intervju som publiceras i dagens papperstidning i vilken Jesse Jackson uttalar sig om Donald Trumps hantering av helgens våldsamma händelser vid ett vit makt-möte i Charlottesville.

”Vi försöker inte att likställa Donald Trump med Hitler, men vi menar att en tidning som VG i en situation som denna kan använda kraftfulla metoder”, säger Gard Steiro  till NRK.

Men Twitter-kontot Mediablikk uppmärksammar att det inte är första gången greppet används. I oktober förra året gjorde det mexikanska magasinet Letras Libres en liknande etta:

Det var i lördags som en ung kvinna dog och ett 20-tal skadades då en bil körde in en grupp människor som demonstrerade mot ett vit makt-möte som samlade hundratals högerextrema i Charlottesville, USA. Bakom ratten satt en man som tidigare under dagen demonstrerat med en nynazistisk organisation. Efter händelserna har Trump fått kraftig kritik för att inte tydligt nog ha tagit avstånd från rasism och nazism. I artikeln i VG menar Jackson att Trumps agerade hjälper till att legitimera nynazismen i USA.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.