Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VF skrotar skrytbilder på döda älgar

Publicerad: 6 september 2010, 07:53

Kommersiellt vansinigt. Det kallar Daniel Nordström, ansvarig utgivare på Västerbottens Folkblad, sitt beslut att inte längre visa bilder på triumferande jägare med blodiga älgar.


I dag börjar älgjakten i norra Sverige. Intresset för vad som händer i skogarna är stort. Och flera tidningar erbjuder jägarna möjligheten att visa vad de fällt. Något som ger bra med klick på nätet. Men det avstår man från på Västerbottens Folkblad.

Daniel Nordström ser ingen anledning att publicera arrangerade bilder på jägare som stolt visar upp sina dödade byten. Av såväl pressetiska skäl som respekt för djur och natur.

Det finns saker som är viktigare än klick på webben.

Beslutet har lett till ett stort antal reaktioner.

   Många tycker det är skönt att slippa se den här typen av bilder, säger Daniel Nordström.

   Och även flera jägare tycker att det här är ett bra beslut, inte bara djurrättsaktivister.

bloggen har det kommit flera kommentarer. Signaturen Fredrik undrar till exempel om VF kommer att ha samma inställning när det gäller bilder på fiskare och deras byten. En berättigad fråga menar Daniel Nordström:

   Men det finns vissa skillnader. Om vi publicerar en bild på en glad 11-åring med sin första abborre är det lite en annan sak anser jag. Och sedan är det så att många sportfiskare fångar en fisk, fotograferar den och släpper sedan tillbaka den. Ett förfarande som inte är så vanligt bland älgjägare vad jag vet.

I dag är det älgjaktspremiär, ska ni ha något om den i tidningen i morgon?

   Absolut. Vi har både reportrar och fotografer ute för att följa jakten. Det handlar inte om att vi inte ska skildra jakten. Det är ju ett enormt stort intresse för den. Vi kommer säkert ha bilder på döda djur i fortsättningen också. Det är ju så jakt ser ut. Beslutet handlar om att vi inte ska ta in bilder på det jag kallar triumferande jägare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev