Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vem är ansvarig för artiklar på nätet?

Publicerad: 19 Maj 2010, 06:11

Kan en ansvarig utgivare dömas för artiklar som föregångarna publicerat på sajten? Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström är huvudperson i rättegången som alla utgivare borde följa med lupp.


Ämnen i artikeln:

Daniel Sandström

Sydsvenskan publicerade en artikel om en jurist som dömts till fängelse 2004 när Hans Månson var ansvarig utgivare. Juristen har nu begärt att den ska tas bort från sajten och fått nej av Sydsvenskans nuvarande chefredaktör Daniel Sandström.

Det principiellt intressanta är att mannen inte hade några invändningar när artikeln publicerades. Han riktar sin anmälan mot det faktum att den fortfarande finns publicerad på sajten, och att Daniel Sandström inte tagit bort den trots att han uppmanats att göra det. Det är den nuvarande nätpubliceringen han anser vara förtal, inte den ursprungliga publiceringen.

Hans Månson tycker själv att alla utgivare borde följa fallet med lupp eftersom saken aldrig prövats tidigare.

Om Daniel Sandström fälls för artikeln blir det en chockverkan för hela utgivarsverige. Då är alla plötsligt ansvariga för allt som deras föregångare publicerat på sajten, säger han.

Frågan som tingsrätten har att ta ställning till är i första steget om Daniel Sandström är att betrakta som utgivare.

Utgivarskap ligger i att man i förväg kan ta ställning till om något ska publiceras. Men man hävdar här att i och med att Daniel Sandström inte på uppmaning ändrar i sitt arkiv så är han att anse som utgivare.

Deldomen kommer imorgon, 20 maj. Nästa del handlar om huruvida Daniel Sandström gjort sig skyldig till förtal.

Enligt Hans Månson kommer den antagligen att överklagas oavsett vem som vinner.

Det skulle inte förvåna mig om målet inte bara hamnar i hovrätten utan också att HD skulle kunna tänkas överväga att ta upp fallet.

”Leder till publicistisk arvsynd”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Daniel Sandström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.