Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Veckorevyn ångrar bildval

Publicerad: 28 November 2007, 21:03

Tidningens artikel om en prostituerad kvinna har nu anmälts till JK och Pressombudsmannen av Rädda Barnens ordförande på Gotland. Veckorevyns chefredaktör Louise Bratt försvarar publiceringen men ångrar bildvalet. (Uppdaterad)


Kerstin Blomberg, Rädda Barnens ordförande på Gotland, säger till helagotland.se att det som fått henne att anmäla tidningen framför allt är artikeln om 25-åriga Veronica som säljer sex ”som en smart affärsidé”.

– Hon berättar att hon kan få 14 000 kr på en natt. Och så på slutet säger hon: ”Jag rekommenderar inte alla att göra det, det krävs mod”. Vadå? Vad är mod?, säger Kerstin Blomberg till helagotland.se.

Artikeln har väckt en debatt i andra medier och fått en annonsör, läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur MS att dra tillbaka sina annonser eftersom företaget inte accepterar en glamouriserande bild av prostitution, enligt tidningen Resumé.

Louise Bratt säger att artikeln är en del i reportageserie om vanliga kvinnor med en ovanlig historia. En intern debatt föregick publiceringen, vilket utmynnade i en varningstext där Veckorevyn tar avstånd från prostitution. Det Louise Bratt ångrar med publiceringen är bilden, som hon tycker ger en mer glorifierad bild av prostitution än vad tidningen önskat.

– Bildvalet var inte det lyckligaste, det gick lite för fort. Normalt har vi en bild på en person, anonymiserad i vissa fall, vilket ger en mer dokumentär känsla.

Däremot är hon positivt överraskad av den debatt som följt i andra medier.

– Jag tycker att det har varit en bra debatt.

Följer ni upp debatten i veckorevyn?

– Vi har så lång pressläggning, så vi jobbar med nästa års nummer nu. Det viktiga för mig är att jag fått delta i debatten och säga vad jag menar.

Vad menar du?

– Att för oss var det här en kvinnas berättelse, och inte så mycket mer än det. Sen har det blivit väldigt mycket större än jag kunnat föreställa mig.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.