Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vasabladet-journalist gör utbyte på VLT

Publicerad: 26 september 2018, 10:14

I vanliga fall arbetar Björn Nyberg på Vasabladet, men under september och halva oktober är han på VLT.

Under september och halva oktober är Vasabladets Björn Nyberg utbytesjournalist på VLT: "Jag vill se hur det är på riktigt i Sverige", säger han till Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

VLT

Till vardags arbetar journalisten Björn Nyberg på Vasabladet. Men för tillfället är han allmänreporter på VLT. Där ska han vara i totalt sex veckor. Hans inhopp möjliggörs genom ett stipendium från Svenska kulturfonden i Finland. Valet av tidningsredaktion förklarar han med att VLT och Vasabladet tidigare samarbetat.

– Dessutom är Västerås inte olikt Vasa, ABB är stort på båda orterna till exempel. Och så ville jag till en ort och tidning som är av samma storleksordning.

Hittills har Björn Nyberg haft många olika arbetsuppgifter och uppdrag. I början av vistelsen skrev han exempelvis en ledartext om hur den finländska taktiken gentemot högerpopulistiska Sannfinländarna sett ut och gjorde jämförelser med de svenska riksdagspartiernas hållning till Sverigedemokraterna.

Men att hans tid på VLT skulle sammanfalla med valet tänkte han inte på när han bestämde tidsperioden i våras.

– Det blev ju en extra bonus. Jag var med på valvakor och bevakade valet både före och efter, och det gav förstås nya insikter i hur det fungerar. Själva valsystemet avviker ju ganska mycket från det finländska, och bevakningen är annorlunda här på det sättet att det känns som att det är mindre fokus på personer. Förstås beror det också på att så mycket är osäkert i regeringsbildningen, både på riksnivå och lokalt.

Björn Nyberg uppskattar särskilt att komma ut i närmiljön och ”se hur det är på riktigt i Sverige”, säger han. Under sin tid på VLT hoppas han få idéer om hur han själv och redaktionen kan utvecklas.

– Jag håller på med ett dokument med erfarenheter att ta hem, och fyller på det nästan varje dag. Där finns till exempel jobbet med webbrubriker och hur de utformas, och systemet med två nyhetschefer, som är alldeles nytt på VLT, och verkar fungera bra.

Men vistelsen i Sverige handlar också om att få omväxling.

– Jag ska jobba tio år till, minst, så man kan behöva tvinga sig till små förändringar ibland för att inte stagnera. Där måste jag säga att VLT:s redaktion som uppskattande arbetsgemenskap har gjort mig riktigt gott.

När det gäller skillnader kring hur journalistiken ser ut i Finland respektive Sverige tycker Björn Nyberg överlag att det finns ett tydligare underdog-perspektiv här. Svenska medier ser på saker och ting ur den vanliga människans perspektiv, och lokalt, säger han.

– Samtidigt kan jag ibland sakna en del, hur ska jag säga, övergripande, förklarande information som folk kanske skulle behöva. På just VLT uppskattar jag särskilt snabbheten att åka ut på händelser, och även liverapportera från dem. En annan bra sak är förmågan att inte allt för mycket snegla på konkurrenterna.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.