Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Världsdagen för pressfrihet i dag

Publicerad: 3 maj 2018, 04:31

Expressens etta i dag på Pressfrihetens dag.

Världsdagen för pressfrihet har utropats av FN:s generalförsamling och firas varje år den 3 maj. I Sverige uppmärksammas den i dag på flera håll.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakThomas Mattsson

I dag, på Pressfrihetens dag, samlas ett tiotal medieorganisationer på Sergels torg i Stockholm för att kräva en frigivning av den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak.

I samband med dagen världsdagen för pressfrihet publicerar Expressen en serie reportage om journalister och publicister som slåss för det fria ordet. I går berättade tidningen om den svenska förläggaren Gui Minhais försvinnande från sin semesterbostad i Thailand i oktober 2015. I dag har Expressen valt att lämna förstasidan och stora delar av tidningssidorna blanka, bortsett från fängslade journalisters bylines en kort beskrivning av bakgrunden, för att uppmärksamma vikten av en fri press.

”Expressen har alltid värnat det fria ordet, från lanseringen under ett brinnande andra världskrig med ställningstagandet mot nazism till anställandet av den första svarta utrikeskorrespondenten i apartheidens Sydafrika och, fortsatt, till dagens journalistik om fängslade publicister som bland andra Dawit Isaak och Gui Minhai. Kampanjen med Pressbyrån blir en viktig påminnelse om värdet av yttrandefrihet”, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Också TV4 Nyheterna uppmärksammar dagen, bland annat genom en video om situationen för pressfriheten i världen samt ett inslag om Gui Minha.

Med anledning av Pressfrihetens dag arrangerar Institutet för Mediestudier i dag ett seminarium på Poppius om förtroendet för medier i Sverige. Läs mer här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakThomas Mattsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev