Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför vill ni kontrollera Google, Stampen?

Publicerad: 6 Juli 2009, 09:44

Stampen kommer att använda protokollet ACAP som styr hur sökmotorer och aggregatorer kan använda materialet på sajterna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionTomas BrunegårdStampen

– Vi har valt att stödja ACAP eftersom vi värnar vår bransch och det journalistiska innehållets värde. Det här är ett sätt att skydda branschens immateriella rättigheter, en standard för hur innehållsägare ska möta sökmotorernas sätt att söka och indexera materialet på webben, säger kommunikationschefen Ann Flyning.

Men Google struntar ju ändå i protokollet, blir det någon skillnad?

– Nej, i dagsläget blir det ingen större skillnad, mer än att man mot Google markerar och att vi på sikt ersätter robot.txt med ACAP. Det är en markering som är initierad av WAN och förhoppningen är att det ska ge ökat skydd till tidningarnas upphovsrätt.

Det går ju redan att stänga av Googles indexering för den som vill slippa?

– Vi vill inte lägga något hinder för att hämta information, vi vill bara att den ska hämtas på ett mer kontrollerat sätt. Det här beror ju mycket på hur Google News har utvecklats, jag kan tänka mig att det är dess framfart som är känslig från WAN:s sida.

Så tidningarna vill bli hittade i Googles sök men inte aggregerade i Google News?

– Ja, självklart vill vi finnas med i Googles sökresultat.

Varför skulle Google gå med på att indexera på WAN:s villkor?

– Fler och fler tidningar inrättar sig efter det här protokollet och kräver de här immateriella rättigheterna gentemot sökmotorn. Google kommer naturligtvis att acceptera ACAP.

Vilket material är det ni vill stänga ute?

– Vi vill skydda upphovsrätten och har ingen önskan att stänga ute någonting. Vi vill verka för fri informationsspridning

Hur vill ni kontrollera användningen av materialet?

– Vi vill att det tydligt framgår varifrån informationen kommer, att inte det ramlar bort i hanteringen av det upphovsrättsskyddade materialet.

När börjar sajterna använda protokollet?

– Vi kommer att införa det successivt, så snart det är tekniskt möjligt. Arbetet påbörjas under hösten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.