Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Varför ska medierna granskas med skattepengar?

Kommunstyrelsen i Falun har beslutat att turbulensen i kommunens topp ska granskas av en extern utredare. Men varför ska medierna granskas med skattepengar? Det undrar DT:s chefredaktör Carl-Johan Bergman.

Publicerad: 11 december 2017, 09:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Johan Bergman


Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

Turbulensen i Falu kommun har den senaste tiden varit stor.

Först slutade tre toppchefer, sedan valde kommundirektören att lämna.

Det har DT granskat. Precis som övriga medier i Dalarna. Bland annat har SVT Dalarna gjort flera publiceringar om den visselblåsarfunktion som använts i kommunen och konsekvenserna av det.
Men mediers uppgift är att berätta det som är sant och bedöms som relevant för allmänheten att veta. Vad som sker, eller skett, i Falu kommun är en angelägenhet för kommunens invånare.

Att gå till botten med den senaste tidens turbulens i Falu kommun har gjort att kommunstyrelsen i Dalarnas största kommun nu vill granskas av en extern utredare.

I ett pressmeddelande skriver Falu kommun:

”En extern utredning ska göras av händelserna kring visselblåsarärendet, som uppmärksammats i media, och de chefsuppsägningar som gjordes i augusti. Kommunstyrelsen fattade det formella beslutet vid sammanträdet i tisdags.”

Det är givetvis fullt rimligt. Och bra för för Faluborna.

”Jag ser väldigt positivt på att göra en extern utredning, där all fakta lyfts upp, och där vi kan bringa klarhet i de olika frågor som dykt upp de senaste månaderna. Kommunstyrelsen var helt enig i sitt beslut”, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S) i en kommentar i samma pressmeddelande.

Men sedan framkommer det ytterst häpnadsväckande deluppdraget för den externa granskaren.
Så här skriver Falu kommun när uppdragets delar presenteras:

”Mediagranskning. Finns det något tv-inslag eller artiklar, publicerat på nätet eller i tidningar, som kan föranleda anmälan till Granskningsnämnden eller liknande.”

Är det rimligt?
Nej, givetvis inte. Det självklara är att, precis som en av riktlinjerna för kommunens granskning säger, dokumentera ”hela händelseförloppet från våren 2017, både när det gäller det aktuella visselblåsarärendet och i samband med tre chefers uppsägningar i augusti”. Om medier – som ju exempelvis förhåller sig till de pressetiska reglerna och har ansvariga utgivare som har juridiskt ansvar för det som publiceras – då bedöms ha begått fel i sin rapportering eller granskning, då kan givetvis den som upplevt sig vara utsatt för detta anmäla publiceringen/publiceringarna till Granskningsnämnden för radio och tv (som SVT och Sveriges Radio skärskådas i) eller till Pressombudsmannen (dit man vänder sig om man är missnöjd med exempelvis DT:s journalistik).

Det är häpnadsväckande att Faluns toppolitiker med skattemedel tillsätter en utredning som uttryckligen har till uppgift att skaka fram underlag till en eventuell motaktion mot medierna.

Kommunstyrelsen i Falun har beslutat att medierna ska granskas i ett pågående ärende som berör inte bara politiker och topptjänstemän utan ytterst varje medborgare i Falu kommun. Beslutet saknar motstycke.

Varför, Susanne Norberg? Och vad är den eniga kommunstyrelsens svar?

Carl-Johan Bergman

Chefredaktör och ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar

Texten publicerades först på DT.se

Läs också: Kommunalrådet om beslutet att granska media: ”Vi står som frågetecken och vill ha en helhetsbild” (kräver inlogg).

Linnéa Kihlström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev