Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför samarbetar ni med Expo, Björn Wiman?

Publicerad: 30 november 2011, 12:44

I dag, den 30 november, kom första avsnittet i Dagens Nyheter och Expos granskning av den svenska extremhögerns mediala strategier.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Varför inte? Seriöst, Expo är en viktig tidskrift med stor sakkunskap men med små resurser. Därför är det naturligt för DN som har stora resurser att jobba tillsammans med dem i det här.

Så DN har stora resurser men mindre sakkunskap?

Vi har stor sakkunskap också. Inte minst när det gäller berättande och hur man bäst paketerar ett journalistiskt material. Så vi ser det här samarbetet som något naturligt, inte minst med bakgrund av det som hände i Norge i somras.

I dag berättade ni om hur extremisterna använder den nya tekniken, vad ska ni mer ta upp?

Jag säger inte allt. Men i morgon ska vi ta upp den person som såg till att Nationell Idag fick presstöd.

Hur många avsnitt blir det?

Det är inte klart. Journalistiken måste återspegla verkligheten, så det går inte säga. Men det blir ett antal artiklar.

Ser du några risker med samarbetet ur en säkerhetssynpunkt?

Jag har noga förhört mig om det här kan leda till en eventuell hotbild, bland annat genom samtal med Expos chefredaktör Daniel Poohl, och kommit fram till att det inte finns någon risk.

Vad är tanken bakom artikelserien?

Tanken är att det ska leda till en ökad medvetenhet om att nynazismen inte försvunnit bara för att det är tyst och lugnt just i dag (den 30 november var tidigare den svenska extremhögerns stora dag då de högtidlighöll Karl XII:s död med demonstrationer som inte sällan ledde till mer eller mindre våldsamma sammandrabbningar med motdemonstranter). Nu har de blivigt salongsfähiga Sverigedemokrater. Vi vill visa att extremhögern inte försvunnit, bara bytt skepnad.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.