Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Varför så få svårt att få toppolitiker till studion?

Trots en dramatisk politisk höst har det varit skralt med partiföreträdare som gäster i Agenda. Det är synd. Svenska väljare har rätt att få höra hur politikerna ser på Sveriges framtid, skriver David Oscarsson och Micke Pettersson på Agenda.

Publicerad: 17 december 2018, 14:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

David Oscarsson, redaktör Agenda och Micke Pettersson, projektledare Agenda. Foto: SVT


Ämnen i artikeln:

Agenda

En typisk Agendavecka denna höst ser ut så här: någon gång kring onsdag brukar redaktionen dela upp samtalen och vi ringer rundan till pressekreterarna till de partiledare som är mest inblandade i regeringsförhandlingarna.

Till Stefan Löfvens pressfolk, fast vi knappt kommer ihåg när han senast tackade ja till en enskild intervju i Agenda, till Ulf Kristerssons, Jan Björklunds, Annie Lööfs, Ebba Busch Thors och ibland även till Gustav Fridolins, Isabella Lövins eller Jonas Sjöstedts.

Sverigedemokraterna söker vi inte lika intensivt när det gäller regeringspusslet eftersom de andra partierna vägrar att samarbeta med Jimmie Åkesson.

När pressfolket tackat nej går vi vidare. Kanske vill vi ha gruppledarna i stället? Eller när de tackat nej, andra tongivande politiker, nuvarande eller kanske före detta?

Helst vill vi slippa att bjuda in ledarskribenter. Hur goda analyser de än levererar, så har de ingen makt över de beslut som eventuellt ger Sverige en ny regering.

Men många söndagar denna unika politiska höst står vi där med en panel bestående av kloka tyckare, och möjligen med en enstaka intervju med den politiker som till slut tackade ja. Denna söndag är det Socialdemokraternas Anders Ygeman, som flera gånger förut. Ingen moderat ville möta honom i debatt så Anders Holmberg får ställa vassa frågor i stället.

Det är lätt att förstå att det är en utmaning att bli intervjuad när förhandlingar pågår. Samtidigt har det svenska folket rätt att höra ledarna utveckla argumenten för att de ändrar eller står fast vid sina positioner. Några kanske får ökad förståelse för deras kval, andra kanske tvärtom får anledning att tänka om vad gäller sina politiska val.

Den offentliga debatten tvingar ledarna att skärpa argumenten och deras partier att inse läget. Den här hösten skrivs politisk historia; Alliansen har fallit ihop och ett nytt politiskt landskap upprättas framför våra ögon. Och vi i media har tyvärr inte fullt ut kunnat leverera de intervjuer och debatter som våra tittare – Sveriges väljare – har rätt att förvänta sig.

Naturligtvis har partiledarna tagit sig till våra studior ibland. När Ulf Kristersson misslyckades med sin regeringsförhandling satt han i Agendas studio. Jan Björklund, Ebba Busch Thor och Gustav Fridolin har också varit här.

De har identifierat ett ögonblick i förhandlingarna när de behöver få ut sina argument och när detta är viktigare än risken att frågorna blir för besvärliga. Men jämfört med en vanlig Agendasäsong har det varit skralt med höga partiföreträdare, trots att politiken varit den mest dramatiska på många år.

Kanske är det att begära väl mycket av våra partiledare, men nog hade väljarna välkomnat om de vågat vara mera öppna om hur de ser på Sveriges framtid.

David Oscarsson, redaktör på Agenda.

Micke Pettersson, projektledare Agenda.

Texten publicerades först här.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Agenda

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.