Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Varför ramadan-blogg på arabiska, SvD?”

Publicerad: 26 Augusti 2008, 12:25

När ramadan börjar nästa vecka har Svenska Dagbladet tre nya bloggare: juristen Cherin Awad som i höst blir programledare för SVT:s nya program "Halal-TV", polisen Mohamed Abubaker som tjänstgör i city och Mehrako Masifi som skriver mastersuppsats i mänskliga rättigheter. Deskchefen Fredric Karén är ansvarig för satsningen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Ramadan har blivit stort i Sverige de senaste åren, det är många som fastar och det har också väckt intresse hos icke-muslimer. Hur klarar man sig utan mat? Hur får man vardagen att fungera?

Blir det bara på arabiska?

– De skriver på svenska och väljer ett inlägg per dag som översätts till arabiska. Vi har bett dem att skriva så pedagogiskt som möjligt så att många kan ta del av det.

Blir det bilder också?

– De kommer att fotografera med sina mobiltelefoner och lägga upp bilderna. Mohamed Abubaker tjänstgör som polis och föreläser för polisen och militären, så det kan bli en del bilder från yrkeslivet också.

Är ni rädda för att få in en massa rasister i kommentarerna?

– Det är ytterst tveksamt om vi kan ha öppet för kommentarer. Kommentarerna kring invandring, islam och liknande brukar sällan hålla sig på en schysst nivå om man släpper det fritt. Vi måste ha järnkoll i så fall.

Är svenska medier bra på att rapportera om muslimer?

– Det här är en del i något som Svenskan har jobbat målmedvetet med det senaste året, att öka den etniska mångfalden i bevakningen. I Stockholm kommer 20 procent av befolkningen från andra områden och många lever på ett annat sätt än det traditionella. Det är en del i vårt demokratiska uppdrag att visa det.

Blir det riktade annonser till den muslimska målgruppen i anslutning till bloggen?

– Det skulle vara jättespännande, men det är inget vi planerat i det här skedet. Muslimerna är en jättestor grupp i Sverige, men rapporteringen är inte i nivå med det.

Fortsätter ni även efter ramadan?

– Vi ser det här som ett test. Blir det mycket läsning och reaktioner kanske vi fortsätter.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.