Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Varför hamnar du alltid i skatteparadis, Fredrik Laurin?”

Publicerad: 26 Augusti 2008, 06:32

Fredrik Laurin står tillsammans med Joachim Dyfvermark för de enda dokumentärer som nominerats till David Pearl-prisets internationella klass, vilket innebär att de kommer att vinna med någon av filmerna "Den illegala torsken", gjord för TV4 eller "Gripen - de hemliga avtalen" gjord för SVT, där också Sven Bergman varit med.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Det finns inte en story som inte vid någon punkt passerar ett skatteparadis. Det är inte så mycket för skatteflykt längre, utan för att dölja vilka som står bakom exempelvis mutor.

Vad har de här filmerna gemensamt?

– Det är väldigt långsiktiga projekt och de spänner över väldigt många länder. För filmen om torsken var vi i Holland, Murmansk, Norge, Sverige, England, Kina och Virgin Islands. När vi gjorde JAS-researchen jagade vi offshorebolagen i en mängd länder.

Hade du kunnat göra de här dokumentärerna utan kryptering?

– Dokumentären om JAS hade inte gått att göra utan kryptering, källorna kräver det. Det är inte osannolikt att till exmepel FRA skulle ha avlyssnat oss annars.

Du har ju blivit något av krypteringens apostel i Sverige, har du fått ökad respons efter FRA-debatten?

– Det har blivit proppen ur. Nu vill alla lära sig om det som ansågs vara pojkboksfantasier. Men jag har slutat med utbildningarna nu för att fokusera på journalistiken ett tag.

Om du jämför de här filmerna med avslöjandet av CIA-bolagen?

– Den startade en präriebrand internationellt med efterföljande avslöjanden om läger i Polen och annat. Den hade ett större genomslag internationellt, men JAS-dokumentären kommer att få det successivt, bland annat den kommande Sydafrikanske presidenten har tagit emot mutor från JAS.

Åker du till Lillehammer för att ta emot priset?

– Ja, vi ska vara där och föreläsa, bland annat om kryptering.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.