Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför flyttar du till Nairobi, Terese Cristiansson?

Publicerad: 14 Augusti 2012, 10:46

Expressens reporter byter Kabul mot Kenya.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Efter två och ett halvt år i Kabul kände jag att jag ville göra någonting annat. Den näst mest obevakade regionen är Öst-, Väst- och Centralafrika, och där är Nairobi den bästa basen.

Vad har du för tidigare erfarenhet av staden?

Jag har bara varit i Kenya i en vecka tidigare för att hälsa på vänner så det blir helt nytt, och en helt annan typ av liv. Det blir enklare i och med att det talas engelska, så jag behöver inte förlita mig på tolkar i lika hög utsträckning som i Afghanistan. Men jag ska se till att lära mig swahili så fort som möjligt.

Vad finns det för nya praktiska utmaningar? Säkerhetsmässigt måste det vara lugnare?

Det är mycket rån i Afrika och särskilt i Nairobi, men överlag är säkerheten ändå bättre än i Kabul. Just nu sitter jag med massor av olika visumansökningar och annan pappersexercis för att fritt kunna resa runt i regionen, så det är den största utmaningen hittills.

Expressen har sedan tidigare reportern Torbjörn Selander baserad i Sydafrika. Hur tänker ni dela upp bevakningen?

Afrika är en gigantisk kontinent så det är i alla fall ingen risk att vi krockar. Vi har inte som en del andra medier sagt att ”dessa länder ingår i ditt bevakningsområde, de här i ditt”, utan jag bor i Kenya och kan ta mig till alla närliggande länder, som Sudan, Somalia men även Mali och Nigeria.

Har du funderat på vilka ämnen du vill bevaka?

Jag tror att det kommer att bli blandade ämnen, definitivt säkerhetspolitik och terrorism men också biståndspolitik och ekonomisk politik, som är avgörande för mänskliga rättigheter. Det blir till exempel intressant att se om den kapitalistiska utvecklingen kan påverka mer än vad biståndspolitiken har gjort.

Vilken text från Afghanistan är du mest nöjd med?

Kring tioårsminnet av 11 september-attackerna 2001 följde jag i spåren av jakten på Osama bin Laden och beskrev hur kriget mot terrorismen utvecklats. Det jobbet var jag nöjd med, liksom mitt bokslut i Expressen över tiden i Kabul där jag fick berätta hur komplex situationen är.

Kommer du att bevaka situationen med de fängslade svenska journalisterna i Etiopien?

Jag hoppas kunna göra det, så gott det går.

Terese Cristiansson är frilansjournalist och har ett stringerkontrakt med Expressen. Hon skriver också för andra tidningar, som Fokus, Omvärlden och norska tidningar. Hennes nya stationering i Nairobi är inte tidsbegränsad men det handlar om minst 1 år. Vid trupptillbakadragandet ur Afghanistan år 2014 kommer hon åter att bevaka landet.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.