Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför den indiska diamantindustrin, Pär Jansson?

Publicerad: 23 januari 2009, 13:56

Pär Jansson, reporter på tidningen Journalisten får 20 000 kr från Publicistklubbens Hiertanämnd, för att studera diamantindustrin i Indien.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionJournalisten

– Va?

Du har fått ett stipendium för att skriva om diamantindustrin i Indien.

– Det vet jag inte om själv.

Grattis! Men du vet att du har sökt det?

– Ja, det vet jag.

Varför den indiska diamantindustrin?

– Jag har ju varit mycket i Indien och så fick jag reda på att slipningen av större delen av världens diamanter görs i Indien. Tidigare var det ortodoxa judar i framför allt Antwerpen och New York som både handlade med och slipade diamanterna.

Men nu håller de på att förlora det till Indien?

– Ja nu är det en indisk folkgrupp, Palanpur jain, som handlar med diamanter och håller på att konkurrera ut de ortodoxa judarna.

– De som slipar diamanterna är en annan folkgrupp som bor i delstaten Gujarat. De har ett så konstigt namn att jag inte ens kommer ihåg det så här på rak arm. De är före detta jordbrukare som inte kunde klara sig utan sökte sig till staden Surat och började slipa diamanter.

Hur ser handeln ut?

– Handlarna köper in diamanter från Afrika, fraktar dem till Indien där de slipas, och sedan exporteras de till exempelvis Europa och USA.

Hur länge blir du borta från jobbet?

– Någon månad tror jag i alla fall, men jag vet inte, jag måste gå in och prata med chefen nu.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=3}
Axel Håkansson

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.