Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför bytte du linje Ingvar Näslund?

Publicerad: 10 november 2011, 12:45

När Västerbottens-Kuriren först skrev om domen mot den man som dömdes till 15 års fängelse Tegsmordet namngavs han. Men sedan ändrade sig VK:s ansvarige utgivare Ingvar Näslund och valde att ta bort namnet.


– När uppgifter kring mördarens familjeförhållanden blev tydligare beslutade att jag att vi inte skulle publicera hans namn.

Är det första gången du gör det efter en publicering?

– Ja, det har jag aldrig varit med om tidigare.

Hur hanterades det på nätet?

– Artikeln med namnet låg ute en relativt kort stund på vk.se och lästes av tämligen få. Jag motiverade detta i min blogg. Men eftersom så pass få hade hunnit läsa artikeln med namnet och min blogg tog vi bort detta. I detta fallet rör vi oss i ett gränsland där en namnpublicering mycket väl kunde ha motiverats oavsett famileförhållanden.

Hur länge låg den ute?

Jag vet inte exakt, men det vara bara någon timme. Och vi hade rätt dålig trafik då också.

Varför vågar inte fler erkänna att ett beslut blir fel ibland?

– Nätet kräver ibland snabba beslut och det är olyckligt om det blir fel. Men som utgivare har jag ett ansvar för alla publiceringar och därmed även att korrigera bedömningar som blivit felaktiga. I detta fallet var det lätt eftersom få läsare hunnit ta del av vår första artikel med Tegsmördarens namn.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.