Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför bojkottar ni Britney, SvD?

Publicerad: 10 Juli 2009, 09:45

Svenska Dagbladet som tillsammans med DN, Aftonbladet, Sydsvenskan och Expressen bojkottar Britney Spears konsert på grund av avtalet för fotografering.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionSvenska Dagbladet

– Det är ett helt orimligt kontrakt som innebär att Britneys konglomerat ska bestämma vilka bilder vi får använda och dessutom ta över upphovsrätten efter 30 dagar. Vi kan inte heller acceptera att fotografen ska skriva på avtalet, och som privatperson för all framtid ställas till ansvar för vad tidningen gör med bilden, säger Joakim Ståhl, fotochef på Svenska Dagbladet.

Har du sett något liknande kontrakt?

– Nej aldrig så omfattade, det finns till och med ett förbud mot att yppa någonting om henne, hennes personlighet och religiösa ställningstaganden.

Har ni bojkottat någon konsert förut?

– Ja, en gång för väldigt många år sedan, jag kommer inte ihåg vilken artist det var, men de vek sig i sista minuten och vi slapp avtalet.

Hoppas du att det ska hända den här gången också?

– Det vet man ju aldrig, konserten är på måndag i Stockholm så de har ju några dagar på sig.

Blir sådant här vanligare?

– Det blir vanligare med avtal, och det handlar ofta om att vi inte får sälja vidare och att vi bara får använda bilderna för redaktionellt bruk. Det kan vi acceptera.

Det här med att man bara får fotografera de första låtarna fanns väl inte för 20 år sedan?

– Nej, nästan alla har en gräns på tre låtar nu, de mindre banden har en tendens att ta efter de större. Det är tråkigt, det är en begränsning, men vi accepterar det.

Paragrafen om att inte yppa något:

” .. Without limiting the generality of the foregoing, Photographer agrees that Photographer shall not at any time use or disclose, directly or indirectly, to anyone other than Artist, any information about the activities of Artist, the legal affairs of Artist , the physical healthy of Artist, or the philosophical, spiritual or other views or characteristics of Artist.  All of the information described in this paragraph 6 shall be deemed to be confidential, private and sensitive, and shall be kept confidential.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.