Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför behövs ni, korrespondenter?

Publicerad: 12 januari 2009, 14:08

Idag startar Korrespondenterna, ett nätverk med nio frilansande utrikeskorrar. Sara Ahnborg, stationerad i Tyskland, är en av kontaktpersonerna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Vi står med en fot i varje land, det gör att vi kan se vad många svenskar tycker är intressant och vad som anses konstigt i Sverige så att vi kan förklara det. Jämfört med en svensk reporter på besök framstår de länder vi bevakar som minde konstiga, och et blir färre missförstånd.

Vad tillför det här nätverket Korrespondenterna?

– Nu får man som redaktör bygga upp sitt eget nätverk av frilansare. Vi vill göra det lättare för redaktörerna att snabbt hitta oss.

Kan man köpa bevakning i flera länder på en gång?

– Det är tänkt att vi ska kunna jobba tillsammans till paketpris, och att redaktionen då slipper förhandla med alla inblandade och ha samma snack fem eller nio gånger. Ett exemepel skulel vara en reportageserie ”så påverkar finanskrisen fem olika länder”.

Vilka är målgruppen?

– Tidningar som inte har egen utlandsbevakning, som bransch- och specialtidningar, och facktidningar med små redaktioner

Blir det andra typer av samarbeten?

– Vi har pratat om att blogga ihop, eller skriva krönikor på samma tema. Men vi har precis börjat så vi får se lite hur efterfrågan är först.

­ Vi tycker själva att det är ganska kul. Vi sitter ju ganska isolerade, och det är en rolig kontakt för oss att ha träffat varandra.

Hur ses ni?

– Jag har bara träffat två av de andra (fysiskt), men vi har haft skypekonferenser chattar och mailingslistor.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.