Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Varför anmäler inte Sveriges Radio hockeysatsningen?

SR Kronoberg väljer att särbehandla 5 000 betalande Växjö Lakersfans. Varför har inte denna satsning anmäls till myndigheterna, undrar Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson.

Publicerad: 26 September 2011, 06:12


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Å ena sidan säger Sveriges Radio att de i samarbete med Växjö Lakers utvecklar hockeybevakningen.

Å andra sidan hävdas oberoende och frihet från förpliktelser.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Men faktum kvarstår: Sveriges Radio har en överenskommelse med en utpekad förening eller företag om man så vill. Det är ett arbetssätt som för mig är fullständigt främmande.

Jag betvivlar inte att Sveriges Radios journalister är kompetenta och vet var gränserna går. Men deras ledning har försatt dem i en situation där misstanken om att fronten nu flyttats närmare det kommersiella har uppstått.

Det är illa nog och ett problem för Sveriges Radio i synnerhet och i förlängningen också för alla oss andra.

Nu väljer SR Kronoberg att särbehandla 5 000 betalande Växjö Lakersfans, det är snarare hockeypublikservice än public service. Uppenbarligen anser SR att det är rimligt och motiverat. Jag håller inte med.

Med allt ovan sagt: Om det nu är så självklart att Sveriges Radio har rätt och jag fel varför följer då SR inte de regler som stipuleras i anslagsvillkoren?

I paragraf 7 i anslagsvillkoren för 2011 står att SR bör iaktta försiktighet när det gäller satsningar på oprövad teknik eller teknik som inte alla lyssnare har tillgång till.

I paragraf 9 läser vi vidare: Nya permanenta programtjänster eller andra tjänster av större betydelse inom ramen för kärnverksamheten och den kompletterande verksamheten som SR vill lansera ska anmälas till regeringen för godkännande. Anmälan ska även sändas till Myndigheten för radio och tv.

Någon sådan anmälan är inte gjord och jag noterar att SR inte svarar på frågan varför.

Jag utgår från att Mats Svegfors, trots att han tidigare uttryckt att han inte är helt bekväm med paragrafen 9 ovan, faktiskt har den goda tonen att såväl svara på min fråga som att följa de regler som styr hans arbete.

Har du rätt, Mats Svegfors, borde du inte ha något att frukta på att göra en anmälan.

Sveriges Radio: Jumbotron är nytt för oss    

Gäller inte etiken i hockeyn, Svegfors?
Magnus Karlsson

Axel Andén

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.