Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Våra bästa kulturtexter

Publicerad: 22 December 2011, 09:39

Några av landets bästa kulturskribenter har valt ut sina bästa texter i år för Medievärldens läsare. Det handlar bland annat om skotten i Ådalen, Scummanifestet och Carl Bildts twittrande.


Det torra intellektets eviga solsken

Ingen av mina artiklar under 2011 har blivit lika uppskattad och vidaretwittrad som när UNT bad mig skriva om Carl Bildts twitterflöde. Jag hade följt honom ett par månader, förvånats över att han låg så nära parodin, och visste vad jag ville göra. Det var framförallt kul att få tillfälle att skriva så långt, att utveckla kritiken till något mer än en notis som är så kort att den ber om ursäkt för sig själv. Det gjorde att jag kunde bygga artikelns argumentation på citat. Redan Karl Kraus visste ju att den elakaste och mest avslöjande satiren är citatet.

Ursinnets ursprung

Under hösten rasade en fullständigt absurd debatt om Turteaterns uppsättning av Valerie Solanas ”Scum-manifestet”. Debattsofforna i teve fylldes av kränkta antifeminister som inte förstod skillnaden mellan litterära verk och politiska manifest. Programledarna var ofta så dåligt insatta i sakfrågan att de inte förstod det orimliga i att jämställa ett litterärt verk med ”Mein Kampf”. För att sammanfatta med ett ord: Kulturskymning! När jag skrev min artikel om den urspårade debatten hade jag två ledord: temperament och folkbildning, något jag vill se mer av på svenska kultursidor.

När Göteborg förlorade sin oskuld

Jag gillar mitt reportage om Göteborg 2001 därför att jag vet att jag jobbade så mycket med det, och för att jag fick förena mina två yrkesvärldar; journalistiken och kulturkritiken.

Farväl Maria Plaza

När man säger till sin redaktör att man vill skriva ett långt reportage om att man själv ska flytta, och att det ska vara personligt hållet och nästan helt utan intervjupersoner, då vågar man inte tro att denne ska svara ja. Men min text om rivningen av bostadshotellet Maria Plaza fick inte bara plats i SvD. Det blev den av mina artiklar i år som jag har fått allra mest positiv respons på.

Navelskåderi i debatten

Texten var ett resultat av självkritik och trötthet på debattklimatet som vi hamnat i. Med den stakade jag ut en riktning, inte minst för mig själv som skribent. Jag hade under lång tid skrivit texter med personliga förtecken. Någonstans i och med denna text insåg jag att det var dags att blicka utåt och sluta ägna mig åt navelskåderi. (Bylinefoto: Eva Lindblad).

Först nu kan man säga nationalscen

Som kulturredaktör för den näst största tidningen i Sverige utanför de tre stora städerna har man ständigt anledning att fundera över centrum och periferi i kulturlivet. Jag kan bli helt förundrad över den stockholmscentrering som råder i svensk kultur. Men kartan ritas om tack vare digital teknik. Nu kommer högklassig kultur till orter som Smedjebacken och Vansbro direkt och via satellit. Till slut var jag helt enkelt tvungen att läxa upp det perspektiv för vilket DN:s Leif Zern kan stå som den yttersta exponenten.

Kreativt kaos för Moodysson

Svårt, men väljer min långa intervju med Lukas Moodysson som publicerades i SvD:s kulturmagasin K i samband med att hans andra roman, Döden & Co, kom ut. Efter en del övertalning fick jag en blåsig vår-vinterdag komma hem till honom i hans skrivarlya, våningen ovanför hans lägenhet i Malmö. Vi satt och pratade – om döden, livet, hyckleri, subjektivitet, litteratur och film – betydligt längre än den inbokade tiden. Jag insåg att det, förutom Lucas som är huvudperson i Döden & Co, finns andra Lukas Moodysson än den som man ofta har sett i medierna.

Ådalen 11

Skotten i Ådalen 1931 har format oss alla, även dem som ingenting vet om dem. I en tid när moderata partisekreterare gärna skriver om historien är det underbart att i en tidning väcka liv i det historiska minnet – och få göra det i ett slags litterär form. Jag tror att det är viktigare än någonsin att det i nyhetsflödet finns öar av minne och litterärt språk och en andhämtning i texterna som inte bara styrs av dagsnyheten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.