Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Var inte tysta när nazisterna tågar

Publicerad: 5 November 2008, 09:07

Karlstads-Tidningens förre chefredaktör Peter Götell argumenterar för att det är fel att försöka tiga bort nazisterna.


NYLIGEN VAR JAG på promenad i centrala Karlstad med lille sonen. Lördag var det. Vi stötte på en demonstration med Nationalsocialistiska front (NSF), som visade sig sakna tillstånd men som polisen ända lät fortgå av olika skäl. Om demonstrationen skrevs det i de lokala tidningarna, men inte mer än att det berättades att händelsen ägt rum och att polisen kände sig ganska rådvill när situationen uppstod. Men vad hände egentligen på mötet?

Nationalsocialistisk front ställde upp i senaste valet. Det fick 1417 röster. Det finns en slags beröringsskräck för dem i medierna. Det är inte så enkelt, det medger jag. Jag tycker ändå att det är viktigt, och god journalistik, att berätta vad som sägs och påstås av deras företrädare. Till exempel är det anmärkningsvärt, och särdeles provocerande, att höra antijudiska tal framföras på våra gator och torg. Jag tror faktiskt för min del att det var första gången jag hörde sådant sägas på en offentlig plats här hemma. Ska sådant bara förbigås med tystad?

TALAREN I FRÅGA, NSF:s länsledare i Östergötland, berömde kampanjen ”Mota Moses i grind” som ”motståndskämpar” höll på med senare delen av 1930-talet och de första åren på 1940-talet.

– I dag sitter Moses på viktiga samhällsposter och äger stora tidningskoncerner. Nu är det dags att på nytt sparka liv i denna kampanj, sa Jonas Andersson.

Det enda spår, utöver rapporteringen av själva händelsen som finns i medierna, är en krönikör i Karlstads-Tidningen som upprörts och en kortare kommentar på Nya Wermlands Tidningens ledarsida om att NSF:s demonstranter är det ”pris” som vi får betala för att ha yttrande- och mötesfrihet. Och sen då?

NI KAN VÄL HISTORIEN: Dessa dagar i november 1938 brann det i tyska städer. Kristallnatten brukar det benämnas, en kedja händelser som pågick i flera veckor men kulminierade kring den 8-9-10 november. Det rann blod, tusentals judar angreps och misshandlades, deras butiker brändes, deras synagogor raserades och skändades. Även om antijudiska lagar steg för steg skärpt förföljelserna av judar i Tyskland från 1933, innebar Kristallnatten en väsentlig upptrappning av nazisternas antisemitiska politik.

I samband med dessa händelser, som ledde till att många judar försökte fly Tyskland, startades kampanjer här hemma mot judiska flyktingar. De initierades av nazisterna, men hade stöd av större kretsar än så. Kampanjen kallades för ”Mota moses i grind” och om denna tid har Göran Blomberg skrivit en mycket tankeväckande och läsvärd bok med namnet ”Mota Moses i grind”.

Den berättar om ariseringsiver i stort och smått, om hur företag som hade judisk koppling, t ex som ägare eller anställda, skulle stoppas från affärer. Exempel från Örebro nämns i boken. Den politiska kampanjen bestod av möten, flygbaldsutdelningar, föreläsningsserier, penninginsamlingar och artikelskrivande i tidningar. Ett tema var att ”Judeinvasionen måste stoppas”

ATT KNYTA AN TILL denna kamanj är förstås smaklöst. Och så fortsatte mötet där på torget i Karlstad. En annan talare, gruppledaren för NSF i Arboga Mikael Johansson gick till hårt angrepp på demokratin och parlamantarismen:

– Nationalsocialistisk front ställer sig emot demokratin och de oändliga meningslösa diskussionerna som uppkommer genom parlamentarism. Viktiga frågor som är avgörande för folkets vara eller icke vara är beslut som måste tas av rätt man på rätt plats, en man som tar ansvar för sitt handlande och står bakom sitt beslut. Sa Johansson och fortsatte:

– Därför kan vi inte ha kvar dessa giriga fetlagda borgare som i dag styr Sverige i skydd av demokratin och som alltid gömmer sig bakom väljarna och skyller ifrån sig. Dessa gottegrisar kämpar inte för folkets väl, de ville inte ha sitt jobb för att stärka Sverige, de tog sitt jobb för att få glänsa, skryta och för att få ha en fetare plånbok än sin granne.

Så tycker dom.

EN ANNAN DEL av deras politiska gärning består av att kasata ur sig påståenden om ”främlingar” och ”mångkulturella”. Den som stod kvar kunde ta del av utsagor som att ”flyktingar” i det närbelägna Grums både nackar änderna som är pensionärernas enda kvarvarande glädje att få mata och att också katter inte går säkra för att fångas in och flås. Ja, inte bara djuren hotas. Också små barn hotas med död om de beger sig till ”det mångkulturella området” läs bostadsområde med många invandrare.
Sådant och annat påstod Kimmi Åhlén som leder NSF i Kristinehamn.

JAG TROR INTE FÖR en sekund att tigande och tystnad om sådant bidrar till motstånd mot den typen av värderingar och åsikter som dessa människor står för. Sådant förklaras ofta bort med ”ungdomligt oförstånd” och att det nog går över. Det är en svår tanke – det medges- att ta till sig att det finns människor med nazistiska åsikter, inte så där lite allmänt främlingsfientligt och slafsigt populistiskt, utan bärare av avsky mot judar, förakt mot främlingar och hån mot demokratin.

När utställningen ”Sverige & Förintelsen” öppnades var Helene Lööw en av talarna. Hon talade om då, men den lika gärna handla om nu:

– Vi kan reflektera i tystnaden i det tomrum som blir kvar när rösterna av hat, av likgiltighet, opportunism medlöperi, protest och motstånd har tystnat och hoppas att vi skulle ha gjort motstånd. Vi kan inte veta, men vi kan hoppas och minnas att antisemitismen inte är judarnas problem, islamofobin inte muslimernas, antiziganismen inte romernas, homofobin inte de homosexuellas. Vi ägde och äger de problemen.

Det är november 2008 och nazister tågar på gatorna i den staden där jag bor. Ska vi vara tysta om detta? Där jag bor finns två morgontidningar. Ingen tog tag i sakfrågan.
Peter Götell

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.