Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Van att rida ut stormar

Publicerad: 11 September 2009, 22:00

Obstinat och ofta osams med lärarna. Så beskriver Mimmi Karlsson-Bernfalk sina tidiga tonår i Eksjö. I nian började hon på Smålands-Tidningen: "Jag ville förändra världen. Det låter klyschigt, men så var det."


Det har varit ett omtumlande år för Mimmi Karlsson-Bernfalk. Besparingarna inom Skånska Dagbladet-koncernen har slagit hårt mot Norra Skåne, som hon är platschef för. Som nytillträdd redaktionschef för hela koncernen är det hennes ansvar att se till att nyhetsarbetet sköts så bra som möjligt. Med färre anställda och nedlagda lokalkontor.

Dessutom har hon varit med om något som få redaktionsledare någonsin upplever. Dagen innan Medievärldens intervju har Mimmi Karlsson-Bernfalk stått åtalad inför Hässleholms tingsrätt för att, som ansvarig utgivare, ha brutit mot meddelarskyddet.

Vi backar bandet:

I april 2008 publicerade Norra Skåne tre artiklar om ett medborgargarde i Hässleholm. Tipset kom från initiativtagaren Nils-Eric Hennix, som ville vara anonym. Det fick han vara i de första artiklarna, men i den tredje valde tidningen att namnge honom eftersom Mimmi Karlsson-Bernfalk då fått klart för sig att Hennix var en känd nationalist och före detta partiledare för Nationaldemokraterna.
Mimmi Karlsson-Bernfalk menar att tidningen gav honom ett löfte under falska premisser.

Hon anser att Hennix använde medborgargardet för sina politiska syften och att han åberopar anonymitetsskyddet för att hindra tidningen från att publicera.

– Det hade varit oansvarigt av oss att inte tala om vem han är. Att starta ett medborgargarde är ju en misstroendeförklaring mot rättssamhället. Hade det varit Gudrun Schyman som gjort det hade jag resonerat på samma sätt.

Intensiteten i rösten ökar. Mimmi Karlsson-Bernfalk säger att hon aldrig skulle drömma om att svika ett förtroende till en uppgiftslämnare utan någon dold agenda.

Nils-Eric Hennix reagerade starkt på förklaringen. Han anmälde publiceringen till JK som väckte åtal. Domen faller 16 september.

– Det är skönt att det blev rättegång. Jag står för det jag gjort, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Googlar man på hennes namn får man snabbt upp sajter med högerextremt innehåll. Skribenterna skräder inte orden. Uttryck som att hon borde torteras och få en kula i pannan är inte ovanliga.

Mimmi Karlsson-Bernfalk betonar att hon ser massor av fördelar med nätet – inte minst att den traditionella journalistiken i allt större utsträckning utsätts för konkurrens och granskning. Men det anonyma näthatet gör henne upprörd.

– Det är som att möta ett spöke. Jag tar gärna en debatt, men många av de här skribenterna har redan sin världsbild klar. Vad jag än skulle skriva skulle feltolkas och förvrängas.

Du säger att du inte ångrar publiceringen. Men finns det något du kunde ha gjort annorlunda?

– Ja, det var dåligt av mig att inte ha koll på vem Hennix var redan vid den första publiceringen.

Vad har du lärt dig av den här affären?

– Att man egentligen borde vara jurist för att klara jobbet som ansvarig utgivare.

Hon har pratat mycket med kollegor och tycker sig se ett mönster. Generellt sett har pressen på och utsattheten för en ansvarig utgivare ökat. Mer än fem år bör och orkar man inte sitta, anser hon.

I sina krönikor varje lördag i tidningen försöker hon förklara publiceringsbeslut och hur redaktionen tänker när de väljer och väljer bort. Som i våras när Norra Skåne publicerade en artikelserie om kosovoalbaner i Hässleholm. En grupp som ofta anklagas för att ligga bakom stölder och bråk.

– Vi vände på perspektiven och lät flera komma till tals som de individer och yrkespersoner de är i stället för att buntas ihop som en anonym massa.

Artikelserien visade att det inte finns några belägg för att kosovoalbanerna i Hässleholm skulle vara mer kriminella än andra.

Mimmi Karlsson-Bernfalk vet själv hur det är att inte bli lyssnad på eller tagen på allvar, som högstadieelev i Eksjö kände hon sig ofta tillplattad av lärarna.

– Jag bråkade mycket. Skolan var en fabrik och jag passade inte in.

Det blev beslut om anpassad skolgång och praktik på Smålands-Tidningen. Första dagen fick hon följa med Margaretha Engström (i dag chefredaktör på Ystads Allehanda) på en tingsförhandling. Samma dag skrev hon en krönika om att sluta skolan med dåliga betyg. Strax därefter erbjöds hon en aspirantplats på tidningen.

– Arbetarskyddsstyrelsen gav mig dispens för att kunna jobba på kvällarna.

Mimmi Karlsson-Bernfalk började häromveckan sitt nya jobb som redaktionschef på Skånska Dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning. Ny ansvarig utgivare för alla tre tidningar blir Jan A Johansson, med Mimmi Karlsson-Bernfalk som ställföreträdande.

Omorganisationen tillhör en av de mest omfattande i tidnings-Sverige på senare år. Mer än 40 procent av de anställda har eller ska sluta. Kvar blir drygt 150 tjänster.

Hårdast drabbas Norra Skåne. Redaktionen halveras, från 42 till cirka 20 tjänster. Fem lokalredaktioner blir två. Dessutom försvinner såväl fotoavdelning som nattredaktion. Kritiken har varit hård från många anställda. Vad händer med kvaliteten på journalistiken? Och med den lokala förankringen om en reporter ska täcka allt fler orter? Mimmi Karlsson-Bernfalk tycker att den fysiska närvaron ibland överskattas. Resultatet i tidningen behöver inte bli bättre för att det finns en reporter stationerad på orten.

– Men självklart ska vi finnas kvar där vi är riktigt starka. Som i Östra Göinge, jag hade gråtit blod om vi lagt ned där.

För att klara den breda bevakningen tror Mimmi Karlsson-Bernfalk på en renässans för gamla tiders ortsmeddelare. Frilansmedarbetare som tipsar redaktionerna, men också skriver artiklar från lokala arrangemang.

– Jobb som inte står så högt i kurs bland journalister, men som är jätteviktiga för den som bor på en liten ort.

Det som bekymrar henne mer är hur tidningarna med krympande organisationer ska klara av att gå på djupet, att granska och avslöja maktmissbruk. Hon har sneglat en del på Helsingborgs Dagblad och deras grävnav.

– Jag tror på den modellen, där alla kan involveras i grävjobb även lokalredaktörer.

En annan utmaning om hon ser framför sig är bildjournalistisken nu när koncernen beslutat sig för att lägga ned fotoavdelningen. I stället ska reportrarna i stor utsträckning ta egna bilder.

– Men vi ska också sluta avtal med externa fotografer. Vi vet att konkurrenterna, Sydsvenskan och Kristianstadsbladet, satsar mycket på sina bilder. Vi tänker inte lämna fältet öppet för dem.

Ylva Carlsson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.