Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Våldsspelet Postal 2 friades

Publicerad: 13 December 2006, 10:08

Tryckfrihetsjuryn i Helsingsborgs tingsrätt friade leksakshandlare Johan Berntsson. Han var åtalad för olaga våldsskildring i dataspelet Postal 2 som han distribuerat. Försvarets starkaste kort var filmsekvenser från filmer visade på bio.


Det tog juryn en timmes överläggning för att komma fram till att de 21 sekvenserna, varken var för sig eller tillsammans var att anse som brottsligt grova. I Postal 2 dödar och lemlästar spelaren diverse motståndare: huvuden huggs av och sparkas runt, människor tänds på och får brinna upp.

Åklagaren spelade upp de 21 sekvenserna för rätten. Försvaret konstaterade att man måste använda sig av fuskkoder för att spelet skulle bli så extremt som åklagaren visat. Men huvudargument för ett friande var att våldet i spelet inte var extremt.  Advokat Krister Axelius visade sekvenser ur fyra biofilmer, Kill Bill 1, Irreversible, The Punisher och Hostel, som filmcensuren godkänt för visning från 15 år. Våldet i dem kan väl jämföras med det i Postal 2, som är godkänt från 18 år.

Processen har varit mycket lång. Våren 2004 beslöt Justitiekanslern om förundersökning. Först nu kom målet upp. Eftersom spelet saknar så kallade ursprungsuppgifter, vem som framställt det och var, blir den som sprider det ansvarig för innehållet.

Postal 2 bedöms ha spridits i några hundra exemplar i Sverige. Spelet importeras av Leksam AB i Ängelholm och Johan Berntsson är chef för företagets multimediaavdelning.

Juryns friande innebär att målet är avslutat. Beslutet kan inte ändras av rätten och kan inte överklagas.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.