Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Valchatt tredubblade trafiken

Publicerad: 15 september 2010, 05:16

Politikerna bombarderades med så många läsarfrågor att de inte hann svara. Tidningen fick vetskap om okända problem för läsarna. Samt en tredubbling av trafiken till valsajten. Allt för att man ville göra ett experiment i lokaldemokrati.


Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

Hur ska vi få reda på vilka som är de riktigt lokala valfrågorna? De som läsarna snubblar över när de går utanför dörren?

Ett sätt kan vara att göra som Dalarnas Tidningar. I juni började förberedelserna för en maratonchatt i samband med valet. De ledande politikerna i samtliga 15 kommuner i Dalarnas tillfrågades om de ville vara med i varsin kommunkväll just före valet.

Där får läsarna möjlighet att ställa sina frågor till sina politiker. Ett tillfälle som de har utnyttjat ordentligt enligt DT:s biträdande redaktionschef Nina Funke:

   Det har varit världens skjuts på frågorna. Som minst ett 30-tal, som mest 88, i går i Falun. Då hann inte politikerna svara på alla under den timme de hade på sig.

Frågorna har handlat om allt från skolmat och busslinjer som inte fungerar till vargjakt och integrationsfrågor. Och nivån har varit hyfsat totalt sett menar Nina Funke:

   Av de över 80 frågor vi fick i Borlänge var det 10 som vi inte kunde köra på grund av personpåhopp eller dylikt. Annars har det knappt varit någon.

Läsarna har kunnat skicka in frågor redan från lunchtid. Vilket har varit bra.

   Då har vi haft ett 10-tal frågor att starta med.

Men flest frågor har kommit när politikerna varit på plats framför datorerna.

Och det är inte bara de som suttit framför sina skärmar. Även läsarna har varit uppkopplade. Trafiken på valsajten har tredubblats sedan man började med politikerchattarna.

   Till viss del beror det säkert på att vi närmar oss valet och den allmänna valtemperaturen har höjts. Men jag är övertygad om att våra chattar står bakom en stor del av den trafiken, säger Nina Funke.

   Men vi gjorde inte det här först och främst för att öka trafiken utan som ett experiment i lokaldemokrati.

Nu har man genomfört dem i 13 av 15 kommuner i Dalarna. Ett 80-tal lokalpolitiker har ställt upp och svarat på frågor.

Det är inte bara via chatten som läsarna visar sitt engagemang. I våras frågade man läsarna om de ville ställa upp i en enkät om vilka som skulle bli valets viktigaste lokalpolitiska frågor.

Vi fick 5 000 svar. Vilket är mycket om man jämför med att vi har 60 000 läsare, säger Nina Funke.

Så här presenterar DT valchattarna i papperstidningen:dagen_efter.pdfdagen_efter.pdf📷

Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev