Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Valår – då säger vi nej till opinionsundersökningar

Vi säger nej till opinionsundersökningar inför valet. Anledningen är att de helt enkelt inte går att lita på, skriver VLT:s utgivare Daniel Nordström.

Publicerad: 14 Februari 2018, 11:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VLT

Vi är inne i ett valår. Många medborgare ser garanterat fram emot att följa med i hur opinionen svänger under årets gång. Men, det kommer du inte att få läsa om på nyhetsplats på de nyhetssajter jag är ansvarig utgivare för. Vi säger nej till opinionsundersökningar.

Anledningen är att de helt enkelt inte går att lita på. I ett val finns det många som vill krafter som försöker påverka opinionen på olika sätt, inte minst genom påverkanskampanjer och desinformation.

Det finns visserligen opinionsundersökningar som är att betrakta som mer seriösa än andra, det vill säga de som har ett bredare underlag än de som till exempel har självrekryterade paneler. Men, faktum kvarstår. Den nära historien har visat att opinionsundersökningar inte är fullt tillförlitliga. Det räcker med att nämna Brexit och presidentvalet i USA för att slå fast det.

Vi tar ansvar för våra publiceringar. Vi publicerar fakta, inte spekulationer. I många fall anser jag att opinionsundersökningar är att betrakta som just spekulationer.
Därför anser jag att det är viktigt att göra en markering för vlt.se, bblat.se, lt.se, norrteljetidning, se, salaallehanda.com, fagersta-posten.se och nynashamnsposten.se.

Rent konkret innebär beslutet detta för nyhetsredaktionerna:

- Vi gör inga opinionsundersökningar på egen hand eller i samarbete med andra aktörer.
- Vi återger inte opinionsundersökningar som andra gör.
- Vi publicerar inte rewrites från andra medier som redogör för opinionsundersökningar.

Det finns undantag – inte minst på ledarsidorna:

- Våra politiska redaktörer ledarsidor är fortsatta fria att referera till opinionsundersökningar, precis som tidigare. På ledarplats skulle det vara fel att införa utgivarmässiga begränsningar. Jag har stor respekt för ledarskribenternas självständighet och våra politiska redaktörer ska fatta självständiga beslut om ämnesval på respektive ledarsida.
- Om någon vi intervjuar i valrörelsen refererar till en opinionsundersökning citerar vi naturligtvis det personen säger.
- Om TT väljer att skriva om en opinionsundersökning på våra inrikessidor i tidningsutgåvorna publicerar vi detta på dessa sidor.

Hur just TT ställer sig till opinionsundersökningar vet jag för övrigt inte i nuläget. Jag har ställt frågan till TT:s ledning, men ännu inte fått svar.

Daniel Nordström

Inlägget publicerades ursprungligen på Daniel Nordströms blogg.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.