Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vad ska det bli av ert grävande, Karin Jähresten?

Publicerad: 13 Oktober 2009, 09:49

Idag publicerade VLT:s nya grävgrupp sitt andra större grävjobb. Som en del i tidningens omorganisation jobbar nu tre personer heltid med grävande journalistik. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

VLTSveriges Television

– Vi ska leverera två grejor varje vecka, det kan vara uppslag eller sidtopp, men det ska vara nyheter som håller för ett kryss, säger Karin Jähresten som ingår i gruppen tillsammans med Ann-Christine Kihl och Johan Lif.

– Det behöver inte vara stora saker som vi jobbar med i flera månader. Det kan också vara kortare fördjupningar som vi bara jobbat med i några dagar. Men vi går ett steg längre än i det dagliga nyhetsarbetet.

Vilken form får materialet på papper och digitalt?

– Det här är en papperssatsning, jobben kommer inte att publiceras på nätet. Visst material kan vi lägga ut på nätet, som webb-tv och ljudupptagningar. Den här gången lade vi ut ett bildspel med ljud.

Vad handlar dagens publicering om?

– Den handlar om det ouppklarade mordet på Lena Berglund i Västerås för sex veckor sedan. Vi gjorde en större sammanfattning där vi också presenterade en del nyheter som vi inte gjort tidigare. Vi berättar tre kronologiska historier: Lena Berglunds kväll, vad som hände på stan den kvällen, och vad polisen har fått fram i förundersökningen. Vi beskriver också vad som hänt fram tills nu, vi har träffat hennes kollegor och folk som rörde sig på stan den kvällen, och vi har gjort en koll med polisens gärningsmannaprofilsgrupp.

Vad är det roligaste med att jobba i en grävgrupp?

– Någonstans kan jag tänka mig att det är varje journalists dröm, att få gå ett steg längre, och få möjligheten att utveckla och fördjupa.

Finns det en poäng med att göra det i grupp?

– Ja, man kan hjälpa varandra att komma vidare, ofta gräver man ner sig i något som bara blir mer och mer komplicerat.

VLT:s tidningschef Elisabeth Bäck skriver om grävgruppen i sin blogg.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

VLTSveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.