Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vad ska de anställda på ert Sverigekontor göra, Wikileaks?

Publicerad: 30 April 2010, 06:31

Tack vare videon från Irakkriget strömma donationerna in till sajten Wikileaks. Nu planerar grundaren Julian Assange att öppna ett Sverigekontor.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

I en så liten organisation som vår, för tillfället fem heltidsanställda, måste alla göra många olika saker. Det handlar bland annat om teknik, om att tillgängliggöra dokument och om att marknadsföra sajten.

Vad letar ni efter för folk till Sverigekontoret?

Journalister och tekniskt kunniga

Vilka journalistiska uppgifter kommer det att finnas?

Det handlar om att bygga en kontext runt materialet. Det räcker inte med att ladda upp dokument, du ska helst göra en sammanfattning eller introduktion om det ska ha en chans att få spridning.

Hur många kommer ni att anställa?

Inte klart än, men det handlar om flera tjänster.

Varför har ni valt Sverige?

Sverige har en lagstiftning som värnar yttrandefrihet. Den är inte perfekt, men den är ganska bra. Och den svenska kulturen, som gett upphov till lagstiftningen, värdesätter yttrandefrihet.

Dessutom har vi redan infrastruktur och vänner i Sverige. Vi har våra servrar i Sverige och vår isp (serverföretag, reds anm.) PRQ står upp för sina kunder även när starka krafter försöker få bort dem från nätet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.