Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vad lärde vi oss av 24 hour business camp?

Publicerad: 12 Februari 2009, 15:09

Under 24 timmar jobbade 100 entusiaster med att utveckla 52 färdiga webbtjänster. Medievärlden har frågat arrangören Ted Valentin samt Sara Öhrvall och Joakim Jardenberg vad de lärt sig av evenemanget.


Ämnen i artikeln:

Joakim Jardenberg

Ted Valentin, arrangerade 24 hour business camp:

Hur fick du idén?

– Jag sitter rätt mycket på caféer och jobbar och tyckte att det skulle vara kul att träffas ett gäng och göra saker tillsammans. Jag tyckte också att det skulle vara kul att testa om det gick att göra något varaktigt på 24 timmar. Folk skapar nya tjänster hela tiden, men det är lättare att få skalfördelar om man gör det som ett event.

Finns det inte en poäng i att samla så mycket kompetens i ett rum också?

– Jo, det visade sig när vi väl var på plats att det var många som använde sig av varandra. Det var exempelvis flera som använde Twinglys API.

Hur blev resultatet, tycker du?

– Helt fantastiskt, ingen hade berättat om sina projekt innan, så jag hade ingen aning om att det skulle bli så bra grejor. Jag var nog lite för modest, jag trodde att det skulle bli fem-tio fungerande tjänster. Det var kul att det blev så bra, och att det fick så bra mediegenomslag. Vi lyckades kommunicera den positiva syn på framtiden som många av oss har. Själva kärnan är skaparglädjen, det var det som förenade folk.

Vad kan mediebranschen lära sig av det här?

– Den galna viljan att bygga saker, i traditionella organisationer är den skaparglädjen ganska undertryckt. Utvecklarna sitter längst ner i organisationen och har inget att säga till om. De ska bara göra det som andra tycker är intressant. Jag ser utvecklarna som de som ser vad som är möjligt och tror att medieföretagen ska fundera över hur man får fram skaparkraften och gör utvecklarna mer delaktiga.

– Expressens lokala sajter hade tiotals journalister och inga utvecklare, det är så uppenbart att det inte kommer att fungera. Man behöver ett stort gäng inspirerade utvecklare och kanske en eller två journalister. Media i framtiden kommer att handla väldigt mycket om teknik, då gäller det att skaffa tekniskt folk.

Men bara för att man kan koda behöver man väl inte veta vad folk behöver, och i en perfekt open source-värld behöver man väl inte ens vara teknisk?

– Jag menar folk som kan verktygen och förstår vad man kan göra med dem. Som det är nu skapar de flesta organisationerna inget engagemang bland dem som verkligen kan saker.

Sara Öhrvall, chef Bonnier R & D (Research & Development) som sponsrade 24 hour business camp.

Varför gjorde ni det?

– Framför allt för relationsbyggandet. Det är otroligt viktigt för oss att bygga ett nätverk utanför bolaget eftersom vi inte kan ha all kompetens inom företaget längre. Då kan vi inte ha lika tydliga gränser utåt och det är precis den här typen av människor vi tror att vi kommer att jobba med.

På vilket sätt deltog Bonniers R & D?

– Vi hade två team som var med, flera personer som gick runt och coachade och vi höll en presentation om hur vi ser på entreprenörskap. Det är helt i linje med vår ambition och hur vi vill jobba. När vi sponsrar saker finns det en tendens att vi blir erbjudna en annons i en tidning och en poster. Det är det värsta vi vet, vi vill vara delaktiga.

Hur tycker du att det blev?

– Med facit i hand är vi enormt nöjda och glada och tacksamma för att vi fick vara med. Det var en energikick och otroligt mycket glädje. Det är intressant att se vad som händer med människor i kluster, när man samlar många smarta människor i ett kompakt format.

Vad kan medieföretagen lära sig av det här?

– Många projekt som medieföretagen driver är väldigt tungrodda. Det här visar att man kan sätta ihop ett team för att göra en sak under kort tid och sedan släppa ifrån sig utvecklingen till andra. Formatet är spännande i sig och man hade kunnat tänka sig samma format för att tänka ut idéer.   – Sedan är det i och för sig en tankeställare när man läser igenom alla idéer: många är fantastiskt spännande men man undrar som vanligt över intäktslogiken. Det är ett mönster som bara blir tydligare: klarar man att skapa lönsamma sajter med hjälp av traditionell annonsering? Men alla dessa smarta människor har säkert tankar kring det också.

Det kanske kan bli en ny 24-timmarssittnig för att hitta intäktsmodellerna?

– Ja absolut, för att vi ska kunna vara kreativa och skapa idéer måste vi hitta intäktsflöden, allt kan inte bara bygga på god vilja.

Joakim Jardenberg, vd på Mindpark som sponsrade 24 hour business camp.

Du har sagt att det här det bästa du varit med om?

– Ja, inom kategorin att åka någonstans och samla människor är det här det överlägset bästa jag har varit med om. Och det trots att det inte fanns någon stor organisation bakom, bara Ted.    – Jämför till exempel med Dagsvara som jag varit på ett par gånger, och som i år samlade ungefär lika många människor som 24HBC. Har stora IFRA bakom sig, kostar upp mot 10.000 och ger inte en bråkdel av det som jag fick ut av det här dygnet.

Vad kan mediebranschen lära sig?

– Det här visar vad man kan åstadkomma utan störningsmoment. Vad man skulle kunna åstadkomma med hd.se, eller Medievärldens nya sajt som ni har hållit på i månader med. Fokus är så fruktansvärt viktigt. Om vi någon gång kunde sluta hålla tusen bollar i luften och bara ha en, då händer det saker. Lärdomen är att hålla det litet, enkelt, fokuserat och sortera bort allt brus runtom.

Skulle mediebranschen kunna ordna något liknande?

– Frågan är bara vilka i mediebranschen som skulle vara beredda att jobba på det här sättet. Nyckeln är att alla var där för att det var roligt och låg nära hjärtat.

Är det ett problem att kreativa människor inte fungerar i traditionella organisationer?

– Ja, om vi tittar på vad som händer med duktiga människor när vi stoppar in dem i stora organisationer: De blir nermalda. De tappar tempot och arbetsglädjen och blir mindre kreativa än de var från början.

– Jag generaliserar nu men det här är ett grundläggande problem: medieföretagens organisationer föder inte kreativitet utanför den redaktionella lådan, och knappt ens där.

Vad kan företagen göra då?

– Skapa miljöer, testlabb och liknande som ligger utanför verksamheten.

– I verksamheten går det inte att föda kreativiteten. Vi har inte DNA:t. Vi är inte först på bollen när det gäller utvecklingen, och det kanske vi inte ska vara heller, men vi måste förhålla oss till det.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Joakim Jardenberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.