Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vad krävs för att frige Isaak, Eva-Britt Svensson (v)?

Publicerad: 16 Januari 2009, 06:58

EU-parlamentet röstade i dag ja till en resolution som kräver att Eritrea friger den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad utan rättegång i över sju år. Resolutionen antogs efter initiativ från svenska EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v).


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakSveriges Television

– Den svenska regeringen måste kräva en villkorslös frigivning omdelbart. Jag tycker också att biståndet till Eritrea och eritreanska tillgångar i Europa borde frysas. Den tysta diplomatin räcker inte. Det är dags att sätta kraft bakom orden.

Hur viktigt var dagens beslut i EU-parlamentet?

– Det ger en väldigt stark signal om att EU tycker att det här en viktig fråga. Resolutionen antogs med en klar majoritet. Dessutom har även kommissionen och rådet reagerat positivt på det inlägg i debatten jag höll i går.

Vad vet du om den svenska regeringens ansträngningar?

– Väldigt lite eftersom man hänvisar till tyst diplomati. Men det är ju tydligt att det inte lett till några lösningar. Risken finns att den eritreanska regeringen tolkar det som om att Sverige inte arbetar särskilt hårt med frågan.

Vilka konsekvenser tror du att EU-parlamentets resolution kan få?

– Jag har jobbat en del med människorättsfrågor som rört Iran och Turkiet. När en internationell opinion reagerat kraftigt på händelser där har myndigheterna i de länderna blivit oroliga och saker har hänt. Jag hoppas att det kommer att bli så i det här fallet också. Det skulle vara otroligt skönt om Dawit Isaak äntligen kunde friges.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.