Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag31.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Vad har Östran för ekonomisk potential för Herenco?”

Östran/Nyheternas ledarskribent Jan G Andersson frågar vad Herenco kan se för potential i Östra Småland, och om det är ägarnas ambition att medverka i "ett tidningsgeschäft utan publicistiska ambitioner".

Publicerad: 4 Juni 2010, 07:28


Ämnen i artikeln:

Östran

För vilken gång i ordningen som Östra Småland AB:s ägande är på tapeten är omöjligt att hålla reda på.
Redan på 70-talet diskuterades ett samarbete med Barometern-OT och i början på 90-talet fördes förhandlingar med lokalkonkurrenten i Kalmar av dåvarande ägaren A-pressen AB om en försäljning dit.

Avtalsförslaget som stöp i slutförhandlingen är numera känt. Östra Småland/Nyheternas utgivning var bara garanterad i fem år och 80 av de då 160 anställda skulle avskedas. Vi hade kunnat vara utraderade redan 1996.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

De senaste uppgifterna om samtal med Herenco-koncernen emanerar från LO-tidningen och har bekräftats av de lokala ägarna själva. Det kan vara svårt att se vilket intresse som Herenco skulle ha av Östra Småland AB.

I alla de affärer på senare år som gjorts med försäljning socialdemokratiska andratidningar har det handlat om att en lokal förstatidning köpt upp sin mindre konkurrent.
På Gotland köpte Norrköpings Tidningar dessutom upp båda tidningarna och initierade ett långtgående samarbete mellan dem.

Den oro för en utvecklingmot allt mer långtgående rationalisering på dessa sålda socialdemokratiskatiska tidningar som man kunde befara när tiderna blev sämre har dessvärre besannats.

Det finns inte en tidningsekonom i världen som när det blir ebb i kassan inte ställer frågan varför vi ska ha två journalister på samma fotbollsmatch och varför ska vi ha två som bevakar samma kommunfullmäktige.

Hela den här processen kommer nog att sluta med att det bara blir ledarsidorna som till slut skiljer tidningarna åt. På sina håll är man redan där. Dessvärre verkar socialdemokrater vara nöjda med det. Idén med konkurrens mellan två självständiga redaktioner till läsarnas fromma förfuskas.

Det här tiotalet lokala affärer har samma bakgrund. De lokala ägarna i arbetarrörelsen som beordrades ta över när de centrala ägarna LO och Socialdemokraterna svek kände att de inte hade den finansiella uthållighet som krävdes för att garantera utgivningen, utan sökte en långsiktigare ägare.

Det ska de inte klandras för. Hoppar de centrala ägarna LO och SAP av för att de inte vill satsa mer pengar kan man inte begära att resurssvagare lokala ägare ska agera annorlunda.
Östra Småland AB är ett av de tre undantagen som fortfarande står på egna ben, även efter den lågkonjunktur vi nu ser ut att vara på väg ur. Likviditeten är fortfarande god och nöden står inte för dörren.

Det kan därför intetolkas som annat än överdriven nervositet av vissa lokala ägare som gör sonderingar än hit än dit.

Man har fått se sitt kapital krympa i lågkonjunkturen när botten gått ur ekonomin, men det går inte att bli fri från misstanken att vissa av de lokala ägarna vill realisera sitt ägande för att investera i annat.
Det är knappast moraliskt försvarbart att använda ett kapital som byggts upp med hjälp av statligt presstöd till annat än fortsatt tidningsutgivning.

Man ska också komma ihåg att socialdemokraterna kan få problem i den kommande valrörelsen om man säljer till en koncern som Herenco som anklagats för att finansiera delar av moderaternas valrörelse.

Ett samarbete somlångsiktigt syftar till näst intill sammanslagning kan det inte vara fråga om i Herenco-fallet.

Det måste finnas ett annat upplägg som samtalen handlar om.

Herenco har aldrig köpt andratidningar. De har knappast demonstrerat några publicistiska ambitioner utan är bara ute efter att tjäna pengar. Man har anklagats för tvivelaktiga skattetransaktioner.

Frågan är vad Östra Småland AB har för ekonomisk potential för Herenco? Det enda svaret man kan tänka sig är att en sådan affär skulle kunna ingå i en större strukturaffär med tidningar i Kalmar län eller hela Småland. Det finns flera småtidningar här i länet: Vimmerby Tidning, Ölandsbladet, Östran, Nyheterna och Västerviks-Tidningen.

Tillsammans har de en större upplaga än Barometern-OT har och kan vara ett attraktivt alternattiv för annonsörer av kapitalvaror och affärskedjor. Dessutom äger Herenco redan Smålänningen i Ljungby och är dominerande ägare av tidningarna i norra Småland.

Det ger stora kombinationsmöjligheter för förbilligande av produktionen. Tidningarna skulle också kunna etablera ett presssamarbete för effektivare produktion.

Den moderna tidningstekniken med elektroniken har visat att tidningar kan samtrycka utan att därför förlora den viktiga lokala identiteten.

Det kan vara Herencos framtidsvision, men är det verkligen Östra Smålands AB:s ägares ambition att medverka i ett sådant tidningsgeschäft utan publicistiska ambitioner.

Inlägget publicerades ursprungligen i Östran/Nyheterna i morse, och finns också på www.ostran.se/opinion/oestran_nyheterna_till_salu

Jan G Andersson, politisk redaktör, Östran

Axel Andén

Ämnen i artikeln:

Östran

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.