Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökMedievärldens arkiv

Vad har du lärt dig, Niklas Svensson?

Publicerad: 20 Januari 2010, 12:45

För 3,5 år sedan stängdes Niklas Svensson av från Expressen efter ett dataintrång på Sapnet. Nu är han tillbaka på tidningen igen - lagom till valrörelsen.


Ämnen i artikeln:

TV4Niklas SvenssonSveriges Television

För 3,5 år sedan stängdes Niklas Svensson av från Expressen efter ett dataintrång på Sapnet. Nu är han tillbaka på tidningen  igen – lagom till valrörelsen.

Niklas Svensson tvingades lämna Expressen efter affären. Han  startade Politikerbloggen och blev sedan anställd av TV4. Läs mer om bakgrunden och Niklas Svensson  i Medievärldens personporträtt.

– Jag tror att jag är en bättre reporter idag. Jag kan göra tv nu och det har gjort mig till en bättre journalist. Jag skulle exempelvis kunna göra webb-tv på Expressen. Jag är också några år äldre och några år klokare.

Vad lärde du dig av dataintrångsaffären?

– Direkt efter den händelsen lärde jag mig att jag måste bli bättre på att förankra det jag gör. Jag hade en frigående roll som inte var helt bra, jag jobbade på och kom in när jag hade en story.  Jag hade ingen egentlig chef – eller väldigt många beroende på hur man ser det.  Det var rörliga chefsroller på Expressen och man visste inte vem man skulle vända sig till. Där har det hänt jättemycket.

– Jag förstod aldrig att det var en stor sak. När jag använde intranätet var det för att se om det fanns en story där, och det fanns det inte. Så jag lämnade det och berättade inte för någon.

Så din nyhetsnäsa missade den verkliga storyn när den var för nära?

– Ja, eller det fanns ingen sådan story som jag var ute efter. Storyn var en annan, och den informationen hade inte jag. Hade jag vetat att en massa folkpartister loggade in på Sapnet hade jag givetvis skrivit det.

–  Det jag också lärt mig är att den typen av misstag ska man inte begå. Jag var inte ens medveten om att jag begick en brottslig handling. Jag hade inte tänkt igenom det ordentligt. Hamnar jag i en liknande situation funderar jag några varv till och förankrar det uppåt.

Hur är Expressen nu jämfört med då?

– Det är nästan som natt och dag. Som läsare har jag uppfattat att tidningen fått tillbaka sitt självförtroende, det känns på webben och det känns i papperstidningen. Thomas Mattsson har genomfört så många stora förändringar på Expressen. Han har gjort det till ett mediehus där print och web jobbar gemensamt. Och de oklara chefsrollerna är borta.

Vad händer med Politikerbloggen?

– Den är nu en fråga för TV4:s ägare.

Hur känns det?

– Fantastiskt roligt att de driver den vidare. Hade varit tråkigt om de lagt ner den.

– Och det är mycket möjligt att jag kommer att blogga på något sätt i framtiden.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.