Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vad gör du nu, Mikael Nestius?

Publicerad: 3 Juli 2009, 09:46

City var Mikael Nestius idé, och han har varit ansvarig utgivare sedan starten. Nu går den förlusttyngda gratistidningen in i Bonnier Tidskrifter och Mikael Nestius följer inte med.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Jag är fortfarande anställd och ansvarig utgivare för City någon vecka till, så länge MBL-förhandlingen pågår. Sedan får jag prata med min chef, Ulrika Saxon, om vad jag ska göra.

Din chef i egenskap av styrelseordförande i City, eller i egenskap av chef för Bonnier Tidskrifter som nu tar över City?

– Som styrelseordförande i City.

Vad vill du göra?

– Vi får väl se om det dyker upp något inom Bonier som passar.

Om du får önska?

– Det har varit en rätt slitsam vår med stora förändringar, och vi har i omgångar fått säga upp mycket folk. Det har varit väldigt tungt och jag behöver landa från det. Jag vill inte hamna i den sitsen igen. Jag vill göra något mer offensivt.

Vad tycker du om hanteringen av City?

– Jag förstår att man vill börja om och få en nystart med en mer flexibel organisation. Samtidigt är det jättetråkigt att alla människor som slitit med City inte får fortsätta med det.

Hade du kunnat ta det här beslutet själv?

– Nej, nu ville man göra det på ett annat sätt, eftersom man inte var nöjd med hur det hade gått. Mina och Anders Kvarbys förändringar räckte inte, och då var det här helt rätt. Vi gjorde ett bra maj, men juni såg inte bra ut.

Hur mycket kostade City Bonnier, närmare en miljard?

– Nej 700 – 800 miljoner.

Är de pengarna bortkastade nu?

– Det får ägarna svara på, men det är klart att det inte är bortkastade pengar, och City lever vidare. Problemet är att det kostar så oerhört mycket pengar att etablera en gratistidning. Jag har full förståelse för ägarnas beslut.

Är det något du skulle ha gjort annorlunda när du ser tillbaka?

– Det är klart att det är mycket jag skulle ha gjort annorlunda. Jag insåg ganska sent att det nog är omöjligt att få två dagliga lönsamma gratistidningar på samma marknad, det finns ingenstans i världen.

Vad skulle ni ha gjort annorlunda med det i beaktande?

– Då skulle vi ha behövt satsa de pengarna och ha den storleken som krävdes. Vi skulle behövt se till att Metro inte tjänade pengar.

När insåg du det?

– Runt förra årsskiftet, 2007 – 2008 när vi insåg att vi hotade Metros intäkter i Stockholm. Deras resultat var på väg att raderas ut.

Fotno: Intervjun gjordes 28 juni.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.