Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Vad är det värsta med situationen i Kina, Jesper?”

Publicerad: 8 Augusti 2008, 12:19

Jesper Bengtsson, som är ny ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige, ledde idag en demonstration utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Det är illa hela tiden för att deras censur är så stark. Det sitter många journalister och internetdissidenter fängslade och dessutom har man försökt strypa informationsflödet ännu mer internt i Kina inför spelen för att ge en bild av ordning och stabilitet för de utländska gästerna, vilket är väldigt beklagligt.

Tolkar du det som att det här kan vara en möjlighet för att förändra?

– Ja det där är ju inget tecken på det, utan det är ett tecken på motsatsen.

Men att de känner sig hotade, tänkte jag?

– Ja, jag tror det och jag tror också att det tryck som enskilda regeringar och organisationer som Amnesty och Reportrar utan gränser satt på Kina under upptakten till OS faktiskt kan spela roll på längre sikt.

Är myndigheterna intresserade av att visa upp en bättre bild av Kina?

– Ja, de ska bland annat upprätta särskilda zoner i Peking där man kan få protestera under OS, vilket ju hade varit otänkbart förr. Å andra sidan är ju det mycket ett spel för kulisserna, därför den som går in och protesterar i de zonerna, vad händer när man går ut ur zonen? Det är väldigt oklart.

Det är få som vågar gå in där?

– Ja, det är klart.

Och en sån här aktion, vad kan man uppnå?

– Det är ju ett av många exempel på att omvärlden visar att den inte accepterar övergreppen. Just den här aktionen uppnår kanske inte så mycket men summan av alla aktioner kan göra det.

Har ni någon gren eller liknande organisation i Kina?

– Nej det skulle vara alldeles för farligt att vara medlem.

Har ni kontakt med några journalister i Kina som är kritiska?

– Ja , vårt huvudkontor i Frankrike har mycket kontakt med journalister i Kina.

Har du också det?

– Jag har kontakter med några få journalister där.

Vad säger de då?

– Nej de är väldigt kritiska. Och manifestationerna för pressfrihet har hittils framställs som kränkningar av Kina som land inte som protester mot deras kränkningar av pressfriheten.

Så de framställs som landsförrädare?

– Ja de som stöder manifestationerna och arbetar för pressfrihet i Kina utmålas som landsförrädare, och det är därför de sätts i fängelse också, för att de anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Vad kan svenska medieföretag göra?

– Ja, bland annat skulle man kunna se till att det franska tv-bolag som bland annat SVT har sändningar från, att de faktiskt tillåter NTV som förbjöds att sända efter påtryckningar från de kinesiska myndigheterna. Sätta press på dem att öppna för NTV igen.

Kommer protesterna att fortsätta efter OS också?

– Det kommer att vara fortsatt bevakning av vad som händer i Kina och fortsatta manifestationer. Det började inte med OS, och det slutar inte med OS.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.