Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Utrikesministerns svar till TV4

Publicerad: 20 september 2016, 05:50

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Nu har Margot Wallström svarat på brevet från TV4, i vilket utrikesministern uppmanades att tillsätta ett speciellt sändebud i FN med uppdrag att driva frågan om journalisters säkerhet.


Ämnen i artikeln:

TV4Viveka HanssonCasten Almqvist

Med anledning av att FN:s generalförsamling hade ett planerat möte i New York förra veckan publicerade Viveka Hansson, programdirektör Nyheter och samhälle TV4, och Casten Almqvist, vd TV4-gruppen, ett brev till Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

I brevet krävde Hansson och Almqvist att utrikesministern skulle sätta journalisters säkerhet på FN:s dagordning samt gå på Reportrar utan gränsers linje och tillsätta ett FN-sändebud med uppdrag att verka för journalisters säkerhet.

Nu har utrikesministern svarat på brevet. Margot Wallström skriver bland annat att arbetet i FN lyfta frågan om journalisters säkerhet pågår på flera håll samt prioriteras högt. Hon framhåller särskilt Sveriges och sitt eget engagemang i press- och yttrandefrihetsfrågor:

”Sverige är aktivt involverat i det internationella arbetet kring stärkandet av journalisters säkerhet, skydd av MR-försvarare samt givetvis också respekt för yttrande-, medie-, samt förenings- och församlingsfrihet. Som exempel antog FN:s organ för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, Unesco, förra året en resolution om säkerhet för journalister som presenterats av Sverige. Efter att regeringen fyrdubblat stödet till Unesco, det FN-organ som har ett särskilt ansvar för att främja press- och yttrandefrihet, är Sverige i dag en av de största givarna till organisationen och bidrar med ca 400 miljoner kronor till bland annat arbete med press- och yttrandefrihetsfrågor”

Vad gäller kravet på ett särskilt sändebud skriver Margot Wallström:

”Jag noterar förslaget från Reportrar utan gränser, som är ett värdefullt bidrag till de fortsatta diskussionerna i New York om hur FN ska arbeta med dessa frågor. Sverige kommer även i fortsättningen stå upp för journalisters säkerhet och jag uppskattar ert inspel till vårt globala arbete för stärkt press- och yttrandefrihet.”

Här kan du läsa brevet i sin helhet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.