Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utredningsorder mot Assange skjuts på framtiden

Publicerad: 3 juli 2019, 06:44

Foto: Patrik Svedberg och Wikimedia.

Det är "för närvarande" inte aktuellt att utfärda en europeisk utredningsorder mot Julian Assange. Först ska vice överåklagare Eva-Marie Persson gå igenom bevisen mot honom noggrant.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Wikileaksgrundaren Julian Assange, som för närvarande sitter av ett fängelsestraff i Storbritannien, är misstänkt för sexualbrott i Sverige. Sedan han greps, efter att ha befunnit sig på Ecuadors ambassad under flera år, har den svenska utredningen tagits upp igen. Vice överåklagare Eva-Marie Persson, som leder utredningen har tidigare försökt få Julian Assange häktad i sin frånvaro, men tingsrätten avslog den begäran.

Sedan dess har åklagaren sagt att det kan bli aktuellt att utfärda en europeisk utredningsorder mot Julian Assange. Men i en uppdatering om fallet meddelar åklagaren att det inte blir aktuellt fören tidigast i augusti. Det för att de bevis som har samlats in nu ska analyseras.

– Jag kommer inte att fatta några avgörande beslut om fortsättningen innan analysen är klar. Det innebär att det för närvarande inte är aktuellt att utfärda en europeisk utredningsorder, säger Eva-Marie Persson i ett uttalande.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News