måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utredningen om attacken mot VLT:s krimreporter återupptas

Publicerad: 25 september 2017, 05:29

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Mattias Holgersson/Länstidningen

Utredningen om misshandeln av VLT:s krimreporter Håkan Slagbrand återupptas efter hans överklagande. "Ett bevis på att det lönar sig att överklaga och inte ge sig", säger VLT:s chefredaktör Daniel Nordström.

Ämnen i artikeln:

VLT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De senaste åren har VLT:s kriminalreporter Håkan Slagbrand mottagit anonyma hot via brev vid ett flertal tillfällen. Men det var först i april i år som någon gjorde allvar av hoten.

Kvällen den 21 april uppmärksammade en granne att Håkan Slagbrands bil stod i lågor. Trots att en flaska med brännbar vätska hittades i baksätet lades polisutredningen ned efter en vecka. Mindre än en månad senare blev Håkan Slagbrand attackerad och misshandlad i sitt hem av en okänd gärningsmän. Kort därefter lades också den utredningen ned. Såväl Håkan Slagbrand som VLT:s chefredaktör tror att både brandattentatet och misshandeln kan ha att göra med Slagbrands yrkesroll.

I augusti valde Håkan Slagbrand, i samråd med sitt juridiska ombud, att begära att åklagare överprövar Polismyndighetens beslut att lägga ned förundersökningen om misshandeln. Och nu står det klart att polisen återupptar utredningen om attacken, rapporterar VLT. Det sedan Håkan Berggren, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Uppsala, instruerat polisen att fortsätta arbetet.

Beslutet välkomnas av Daniel Nordström:

– Det är märkligt att utredningen lades ned så lättvindigt i första skedet, men det är naturligtvis väldigt positivt att åklagaren beslutat att återuppta den. Det är en viktig signal. Det är också ett bevis på att det lönar sig att överklaga och inte ge sig, säger Daniel Nordström.

I en intervju i Medievärlden i samband med överklagandet var VLT:s chefredaktör Daniel Nordström starkt kritisk till polisens arbete kring brott som rör journalisters säkerhet. Det eftersom han upplevt att polisens engagemang i fall där han eller hans medarbetare vänt sig till polisen efter att de drabbats av hot eller attacker varit mycket lågt.

– Polisen lyfter inte ett finger. Tittar man på de här förundersökningarna så är ingenting gjort. Det är möjligt att polisen har en annan bild, men min upplevelse är att de fullständigt struntat i att ta det här vidare, sade Daniel Nordström då.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev