Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Utredning mot tysk satiriker nedlagd

Publicerad: 5 Oktober 2016, 05:48

De tyska åklagarna konstaterar att det inte går att bevisa att den tyska satiriker som läst en niddikt om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i tysk tv har begått något brott. Utredningen läggs därför ned.


Allting började med ett satirprogram om Erdogan som sändes i den regionala public service-kanalen NDR i våras. Efter inslaget tillkallade Erdogan den tyska ambassadören i Ankara för att kräva att tv-inslaget skulle tas bort från internet.

Turkiets kraftfulla reaktion fick den tyske komikern Jan Böhmermann att fortsätta i satirens spår och läsa upp en niddikt i sitt program Neo Magasin Royale. I dikten hånades den turkiske presidenten och kallades för grova ord. Agerandet upprörde den turkiska regeringen till den grad att man vände sig till tyska Utrikesdepartementet och ställde krav på att en rättslig process skulle inledas mot satirikern.

Den tyska regeringen gav klartecken för åklagare att inleda en utredning, men den har alltså nu lagts ned. Anledningen är att utredningen inte kan bevisa något brott, skriver TT i ett telegram som Omni publicerat.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.