Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Utpekad som strejkbrytare startar tryckfrihetsmål

Publicerad: 29 Oktober 2012, 12:28

Är det grovt förtal att utpeka någon som strejkbrytare? Om det handlar ett tryckfrihetsmål i Stockholms tingsrätt imorgon.


Det är juristen Mats El Kott som stämt tidningen Arbetaren och dess tidigare ansvarige utgivare Rikard Warlenius för en artikel från 2006.

De pekar ut mig som känd strejkbrytare, inte bara strejkbrytare utan känd strejkbrytare, säger Mats El Kott.

Bakgrunden är kommunalstrejken 2003, då fritidspolitiker gick ut och öppnade skolor. Folkpartisten Mats El Kott intervjuades av Svenska Dagbladet när han plockade upp pappershanddukar på en skoltoalett.

Tre år senare skrev Arbetaren en artikel med rubriken ”Strejkbrytare startar fackförening” som handlade om Mats El Kotts engagemang i en nystartad fackförening.

Jag var aldrig med och startade en fackförening. Jag var anlitad som jurist för att skriva stadgar och kollektivavtal.

Framför allt är det Arbetarens artikel på sajten som Mats El Kott vänder sig mot.

Problemet är att den legat ute hela tiden på nätet, och om man slagit på mitt namn har det varit den tredje träffen.

Ska tidningar inte få använda ordet strejkbryteri?

Inte när det används för att försöka smutskasta någon i en nyhetsartikel.

Advokaten Percy Bratt företräder tidningen Arbetaren och Rikard Warlenius i målet:

Om en tidning som Arbetaren inte skulle få skriva om det här och använda uttrycket strejkbryteri skulle det vara en väldigt långtgående och oproportionerlig inskränkning av yttrandefriheten, och här handlar det om de centrala delar av yttrandefriheten som rör politisk debatt, säger han.

Arbetarens tidigare ansvarige utgivare Rikard Warlenius säger att strejkbryteri är ett ord som i stort sett hela arbetarrörelsen använder som en beteckning för att utföra strejkdrabbat arbete.

Vad jag vet finns inget annat ord för att beskriva det han gjorde. Inom arbetarrörelsen är det visserligen klandervärt, men det är i första hand en beskrivande term. Det finns mer nedsättande termer, som svartfot och guling, som vi inte har använt.

Enligt Rikard Warlenius används ordet strejkbrytare i alla stora medier.

Det skulle vara häpnadsväckande om det språkbruket kriminaliserades.

Målet i Stockholms tingsrätt imorgon är ett skadeståndsmål där Mats El Kott kräver skadestånd av tidningen Arbetaren och tidigare chefredaktören Rikard Warlenius solidariskt.

Tryckfrihetsmål bedöms av en jury som är politiskt tillsatt. Parterna har rätt att stryka jurymedlemmar och Mats El Kott har strukit namn på vänsterkanten och Rikard Warlenius och Arbetaren har strukit namn på högerkanten. Efter lottning är det en majoritet borgerliga jurymedlemmar kvar. (För att juryn ska fälla krävs två tredjedelar av rösterna.)

Jag antar att även de borgerliga jurymedlemmarna värnar om yttrandefriheten även om de inte delar arbetarrörelsens syn på strejkbryteri, säger Rikard Warlenius.

Om Mats El Kott skulle vinna förtalsmålet och HD skulle döma att förtal kan vara ett pågående brott på nätet (Det prejudicerande fall där DN:s publisher Gunilla Herlitz stämts av en privatperson) kommer han även att åtala den nuvarande utgivaren på Arbetaren, Daniel Wiklander i ett brottsmål som gäller nätpubliceringen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.