måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utökat samarbete ska ge betalalliansen bättre läsaraffär

Publicerad: 21 augusti 2018, 07:31

Thomas Sundgren, projektansvarig Mittmedia.

En ny, gemensam standard för hur man taggar artiklar ska göra att de fem lokaltidningskoncerner som ingår i betalalliansen Sveriges lokalnyheter kan göra bättre analyser av vad läsarna efterfrågar och är villiga att betala för.

Ämnen i artikeln:

VK MediaMittmedia

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Hall Media, VK Media, Mittmedia, Norran och Sörmlands Media, som ingår i betalalliansen Sveriges lokalnyheter, har kommit överens om en gemensam standard för metadata, det vill säga riktlinjer för hur man ska tagga sina artiklar.

Det här ska ge bättre analyser av läsarnas beteende. Analyser som samtliga lokaltidningar som ingår i betalnätverket kan ta del av.

– Om vi taggar våra artiklar på ett sätt så att det blir tydligt vad artikeln handlar om så gör det att tidningarna var och en och tillsammans kan analysera vilken typ av innehåll våra läsare är intresserade av och villiga att betala för, säger Thomas Sundgren, projektansvarig Mittmedia till Medievärlden.

Utifrån den kunskapen kan lokaltidningarna sedan skapa och distribuera journalistik anpassad efter vad läsarna efterfrågar.

– Som lokaltidning har vi förstås vissa demokratiska uppgifter vi måste uppfylla. I övrigt har dock många beslut om vilken journalistik vi ska göra byggt på en magkänsla. Men när vi i dag behöver börja ta betalt för vår journalistik måste vi analysera och titta på data kring vad som faktiskt är relevant för våra läsare, säger Thomas Sundgren.

Arbetet med att ta fram en gemensam standard drogs igång före sommaren. På mediehuset Norran är en implementering av den nya strukturen nu nära.

På sikt ska den gemensamma standarden för hur man taggar också leda till att lokaltidningarna lättare och i större utsträckning kan dela på sitt redaktionella innehåll, berättar Thomas Sundgren.

– Det här är ett projekt vi börjar titta på tillsammans under hösten. Sedan är det mycket runt omkring, som upphovsrättsavtal, teknik och annat, som ska till. Men nästa steg är att göra research kring hur allt sådant skulle kunna gå till.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev